Jak zakonserwować czosnek? Cztery sprawdzone sposoby
Czosnek jest doskonałą przyprawą i naturalnym lekarstwem. Najbardziej intensywny aromat mają świeże ząbki, jednak w sezonie warto zaopatrzyć się w zapasy, przygotowując różne przetwory. Oto kilka propozycji na konserwowanie czosnku.
Aromat czosnku jest tak silny, że przechowa się nawet wtedy, gdy przerobimy go na pastę czy zamarynujemy w occie. Zakonserwowany czosnek lub olej czosnkowy ma jeszcze jedną zaletę: stanowi gotową przyprawę, którą można dodać do sosu czy sałatki, oszczędzając sobie procesu obierania i siekania.
Czosnek smażony
Do posypywania grzanek, do sałatek i zup.
Ząbki czosnku obierz z łupinek, pokrój w plastry, delikatnie usmaż na oleju, uważając, by się nie zbrązowił (wtedy staje się gorzki). Osącz z tłuszczu na papierze kuchennym, przełóż do słoiczków twist-off. W chłodnym miejscu smażony czosnek można przechowywać do kilku tygodni.
Pasta z czosnku
Do przyprawiania twarożku, hummusu, winegretu, sosów.
Cztery całe główki ułóż na blasze, piecz 30-35 minut w temperaturze 200 st. C. Ostudź, wyciśnij miąższ, zmiksuj z 100 ml oliwy i przypraw do smaku solą. Pastę przełóż do zakręcanych słoiczków. Przechowuj w chłodnym miejscu do 6 miesięcy.
Ocet czosnkowy
Do przyprawiania sałatek; ząbki także można dodawać do sałatek jako jeden ze składników.
Dużą główkę czosnku podziel na ząbki, obierz je, włóż do butelki., dodaj 5 łodyżek tymianku, gałązkę rozmarynu, 2 strączki chili i 2 listki laurowe. Zalej ½ l dobrego białego octu winnego. Zamknij szczelnie butelkę i odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Ocet można przechowywać nawet przez cały rok.
Olej czosnkowy
Do sałatek, do smażenia mięs, jako podstawa domowego majonezu.
Dużą główkę czosnku podziel na ząbki, obierz je z łupinek, włóż do butelki. Wlej tyle oliwy, by przykryła czosnek, butelkę szczelnie zamknij. Gdy olej nabierze aromatu, usuń ząbki czosnku, a olej przechowuj w lodówce.