Schab po bałkańsku - idealny na imprezę!

2018-12-28
Schab po bałkańsku - idealny na imprezę!
Autor: Shutterstock Schab po bałkańsku to doskonałe ciepłe danie na imprezę, łatwe do podgrzania i podania z pieczywem
łatwy
30 min
4

Schab po bałkańsku jest łatwy do przygotowania, bardzo smaczny, a na dodatek pięknie się prezentuje. Nadaje się na niedzielny obiad, al także jako gorące danie na imprezę. Na obiad można go podać z ryżem lub kluseczkami, na imprezie sprawdzi się z dodatkiem pieczywa.

Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczkuRoladki z bakłażana i cukinii z pikantnym puree paprykowym oraz Przekąska z warzyw z dipem z bryndzy

Składniki

500 g schabu bez kości

1 czerwona papryka

250 g pieczarek

4 pomidory (lub puszka pomidorów bez skórki – posiekanych)

1 ogórek kiszony

3 cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

olej do smażenia

sól

pieprz

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso pokroić w paseczki. Posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni na oleju do zarumienienia. Zdjąć z patelni.

Na patelni rozpuścić masło i smażyć do miękkości pokrojoną w piórka cebulę oraz ząbek czosnku.

Do podsmażonej cebuli dodać mięso, pokrojone pieczarki oraz pokrojoną w paseczki paprykę.

Po około 10 minutach duszenia dodać pomidory oraz pokrojonego w kosteczkę ogórka.

Dusić jeszcze około 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.