Schab po bałkańsku - łatwe danie jednogarnkowe. W sam raz na pożywny obiad

Schab po bałkańsku
Autor: Shutterstock Schab po bałkańsku to doskonałe ciepłe danie na imprezę, łatwe do podgrzania i podania z pieczywem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Schab po bałkańsku jest łatwy do przygotowania, bardzo smaczny, a na dodatek pięknie się prezentuje. To połączenie mięsa wieprzowego z czerwoną papryką, pieczarkami i pomidorami nadaje się na codzienny posiłek, na niedzielny obiad, ale także jako gorące danie na imprezę. Na obiad można go podać z ryżem lub kluseczkami, na imprezie sprawdzi się z dodatkiem pieczywa.

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu bez kości
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 4 pomidory (lub puszka pomidorów bez skórki – posiekanych)
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w paseczki. Posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni na oleju do zarumienienia. Zdjąć z patelni.
  • Na patelni rozpuścić masło i smażyć do miękkości pokrojoną w piórka cebulę oraz ząbek czosnku.
  • Do podsmażonej cebuli dodać mięso, pokrojone pieczarki oraz pokrojoną w paseczki paprykę.
  • Po około 10 minutach duszenia dodać pomidory oraz pokrojonego w kosteczkę ogórka.
  • Dusić jeszcze około 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad

Galeria: Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej