Schab po bałkańsku - łatwe danie jednogarnkowe. W sam raz na pożywny obiad
2022-08-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Schab po bałkańsku jest łatwy do przygotowania, bardzo smaczny, a na dodatek pięknie się prezentuje. To połączenie mięsa wieprzowego z czerwoną papryką, pieczarkami i pomidorami nadaje się na codzienny posiłek, na niedzielny obiad, ale także jako gorące danie na imprezę. Na obiad można go podać z ryżem lub kluseczkami, na imprezie sprawdzi się z dodatkiem pieczywa.
SKŁADNIKI
- 500 g schabu bez kości
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 4 pomidory (lub puszka pomidorów bez skórki – posiekanych)
- 1 ogórek kiszony
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w paseczki. Posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni na oleju do zarumienienia. Zdjąć z patelni.
- Na patelni rozpuścić masło i smażyć do miękkości pokrojoną w piórka cebulę oraz ząbek czosnku.
- Do podsmażonej cebuli dodać mięso, pokrojone pieczarki oraz pokrojoną w paseczki paprykę.
- Po około 10 minutach duszenia dodać pomidory oraz pokrojonego w kosteczkę ogórka.
- Dusić jeszcze około 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad