Kurczak: wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne [GALERIA PRZEPISOW]

2018-04-05 16:50 redakcja
Kurczak: wartość, właściwości, zastosowanie
Autor: Shutterstock Kurczak to doskonały surowiec kulinarny, tani i pożywny

Mięso z kurczaka to inaczej mówiąc mięso drobiowe. Mięso drobiowe, a zwłaszcza mięso z fileta kurzego, jest najbardziej odżywczym mięsem. Mięso z kurczaka zawiera stosunkowo dużo białka, przy niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Wartość odżywcza białek mięsa drobiowego w ocenie ekspertów żywienia przewyższa inne gatunki mięs. Mięso drobiowe jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne i ma niewiele tłuszczu.

Wartość odżywcza kurczaków

Główną zaletą mięsa drobiowego jest wysoka zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajanego przez organizm białka. Jednocześnie jest to jedno z najchudszych gatunków mięsa, stąd niska wartość energetyczna kurczaka. Tłuszcz zlokalizowany jest głównie pod skórą, a nie wewnątrz mięsa, można go łatwo oddzielić. Wyjątkiem są specjalnie hodowane kastraty drobiowe: kapłon  i pularda, których mięso jest poprzerastane tłuszczem. 

W porównaniu z innymi gatunkami, mięso kurczaka wykazuje niższy udział kolagenu - niepełnowartościowego białka. 

Polecamy przepis:  Kurczak pieczony. Ile piec kurczaka?

Polecamy także >>> Dlaczego warto jeść mięso kurczaka zagrodowego?

TOP 8 najlepszych przepisów na kurczaka pieczonego w całości

Właściwości mięsa drobiowego

Mięso drobiowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakteryzuje się wysoką zawartością cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. Związki te zwiększają zdolność organizmu do pobierania energii z pożywienia i wzmacniają układ odpornościowy.

Mięso drobiowe jest mięsem dietetycznym, zaspokajającym wymagania osób pozostających na diecie bezglutenowej oraz preferujących produkty o niskiej zawartości tłuszczu.

Polecamy przepis: Doskonała pierś kurczaka długo marynowana

TOP 8 najlepszych przepisów na udka z kurczaka

Zastosowanie kulinarne 

Mięso drobiowe to surowiec uniwersalny i łatwy do przyrządzenia. Drób jest znakomity nieomal w każdej postaci: pieczony, duszony, gotowany, smażony; na zimno i na gorąco; na słodko i pikantny. Trudno sobie chyba wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Mięso kurcząt jest smaczne i ma bardzo delikatną strukturę. Dodajmy na koniec, że dania z mięsa kurcząt są po prostu tanie.

Polecamy przepisy: 

Udka kurczaka pieczone z miodem i musztardą  Pałki kurczaka pieczone w boczku  Klopsiki z kurczak: jak zrobić?  Terrina z kurczaka, przepis na pasztet domowy

TOP 8 najlepszych przepisów na pierś kurczaka

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE