Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim: przepis na domowy pasztet [WIDEO]

Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim: przepis na domowy pasztet [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Terrina z kurczaka to delikatny rodzaj wędliny domowej, której aromat nadaje dodatek czosnku niedźwiedziego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Terrina z kurczaka  to rodzaj pasztetu gotowanego w kąpieli wodnej. Ten rodzaj wędliny domowej doskonale prezentuje się odświętnych półmiskach, jak i na codziennej kromce chleba. Lekkostrawna terrina z kurczaka ze zdrowym i smacznym czosnkiem niedźwiedzim będzie smakowała dzieciom i dorosłym. 

Składniki

  • 1,2 kg udek drobiowych lub 800 g udek bez kości

  • 350-400 g piersi z kurczaka

  • 100 ml tłustej śmietany 30-36%

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

  • 2 czubate łyżki świeżego posiekanego koperku i pietruszki

  • 1 pęczek posiekanego czosnku niedźwiedziego lub 2 łyżki suszonego

  • masło do posmarowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z udek zdjąć skórę, usunąć  kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - 1,5 cm x 1,5 cm.

  • Pierś kurczak bardzo drobno posiekać lub zmielić.

  • Śmietanę lekko ubić.

  •  

  • Mięsa przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy oraz żelatynę, dobrze wymieszać, a następnie wyrabiać masę tak, aby składniki dobrze się połączyły, a mięso nieco rozkleiło. Na koniec dodać ubitą śmietanę. 

  • Gotową masę przełożyć do podłużnej formy tzw. keksówki wysmarowanej masłem. Wierzch terriny okryć folią aluminiową. Formę umieścić w większym naczyniu napełnionym ciepłą wodą do 2/3 wysokości foremki z terriną. 

  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C, terrinę wstawić do piekarnika i piec ok 50-55 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i zrumienić wierzch.

  • Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia.  Kiedy ostygnie, przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Ocena: 4