Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli - efektowny przepis na Wielkanoc
Kurczak pieczony doskonały: długo marynowany [WIDEO]
![Kurczak pieczony doskonały: długo marynowany [WIDEO]](https://cdn17.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/piersikurczakapieczone.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kurczak pieczony długo marynowany
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
To jest dopiero kurczak pieczony! Doskonały smak zawdzięcza długiemu działaniu marynaty (24 godziny przed pieczeniem). Koniecznie wypróbuj ten przepis! Takiego kurczaka pieczonego możesz podać zarówno na co dzień jak i od święta.
Składniki
5 połówek piersi kurczaka (bez skóry)
szklanka jogurtu naturalnego
4-6 łyżek posiekanej świeżej mięty
3 posiekane ząbki czosnku
łyżeczka soli gruboziarnistej
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka posiekanego (lub startego) świeżego imbiru
½ łyżeczki curry
½ mielonego kminku
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki przyprawy chili
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie krok po kroku:
Piersi kurczaka opłucz w zimnej wodzie. Osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj solą oraz sokiem z cytryny.
Zmieszaj dokładnie pozostałe składniki i nimi również natrzyj mięso kurczaka. Włóż do zamykanego naczynia (najlepiej ceramicznego lub szklanego z pokrywą) i wstaw do lodówki na około 24 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia folia aluminiową. Możesz ją wysmarować olejem (najlepiej rzepakowym). Przełóż piersi kurczaka na blachę i piecz około 35 minut.