Kurczak pieczony doskonały: długo marynowany [WIDEO]

Kurczak pieczony doskonały: długo marynowany [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak pieczony długo marynowany

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

To jest dopiero kurczak pieczony! Doskonały smak zawdzięcza długiemu działaniu marynaty (24 godziny przed pieczeniem). Koniecznie wypróbuj ten przepis! Takiego kurczaka pieczonego możesz podać zarówno na co dzień jak i od święta.

Składniki

  • 5 połówek piersi kurczaka (bez skóry)

  • szklanka jogurtu naturalnego

  • 4-6 łyżek posiekanej świeżej mięty

  • 3 posiekane ząbki czosnku

  • łyżeczka soli gruboziarnistej

  • łyżeczka soku z cytryny

  • łyżeczka posiekanego (lub startego) świeżego imbiru

  • ½ łyżeczki curry

  • ½ mielonego kminku

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • ¼ łyżeczki przyprawy chili

  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi kurczaka opłucz w zimnej wodzie. Osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj solą oraz sokiem z cytryny.

  • Zmieszaj dokładnie pozostałe składniki i nimi również natrzyj mięso kurczaka. Włóż do zamykanego naczynia (najlepiej ceramicznego lub szklanego z pokrywą) i wstaw do lodówki na około 24 godziny.

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia folia aluminiową. Możesz ją wysmarować olejem (najlepiej rzepakowym). Przełóż piersi kurczaka na blachę i piecz około 35 minut.

Ocena: 0