Pokrój warzywa i wymieszaj z tą zalewą. Lepszej surówki na majówkę nie jadłeś

surówka na majówkę
Autor: Shutterstock Odkryj młode warzywa w pysznej odsłonie. Rozkoszną surówkę na majówkę zrobisz raz, dwa.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pełna chrupiących warzyw surówka to idealny dodatek do wiosennego obiadu i potraw z grilla. Jest nie tylko pyszna, ale i zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Zobaczcie, jak zrobić pyszną surówkę na majówkę, która zachwyci smakiem.

Z czego zrobić surówkę na majówkę?

Przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu wyśmienita i zdrowa surówka składa się z młodych warzyw oraz oryginalnej zalewy, która pełni funkcję sosu. Sklepowe półki i bazarowe stragany uginają się od kolorowych wiosennych warzyw, więc warto skorzystać z tego przepisu zrobić tę pyszną surówkę na majowy obiad.

Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią młode warzywa, a druga to produkty potrzebne do przygotowania zalewy.

  • składniki do surówki – młoda kapusta, żółta papryka, ogórek, cebula, rzodkiewki, szczypiorek
  • składniki do zalewy – woda, ocet, miód, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić surówkę na majówkę?

Przepis na chrupiącą surówkę na majówkę, w której główne role grają młode kolorowe warzywa, jest bardzo łatwy i szybki. Przyrządzenie dużej miski tego zdrowego przysmaku zajmuje niecały kwadrans. Trzeba jednak poczekać, aby wszystkie składniki przegryzły się z zalewą. Surówkę można podać po godzinie, a ten czas powinna spędzić w lodówce.

Jak więc robi się pyszną domową surówkę idealną na majówkę? To tylko kilka prostych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie zalewy
  • 2. krok – pokrojenie i wymieszanie wszystkich warzyw
  • 3. krok – połączenie warzyw z zalewą i przełożenie surówki do słoika
  • 4. krok – schłodzenie surówki w lodówce

Jak podawać surówkę na majówkę?

Pełna smakowitych i chrupiących warzyw surówka to pyszny dodatek do wiosennego obiadu. Pasuje prawie do każdego dania. Idealnie łączy się z pieczonymi mięsami i smażonymi rybami. To wegańska surówka, więc można serwować ją do potraw roślinnych. Jest świetnym uzupełnieniem przysmaków z grilla. Jest niskokaloryczna, więc bez wyrzutów sumienia można ją jeść podczas diety odchudzającej.

Surówkę na majówkę najlepiej przygotować w słoiku. Dzięki temu jest łatwa w przechowywaniu w lodówce i w transporcie. Przed podaniem wystarczy kilka razy energicznie potrząsnąć słoikiem i już można cieszyć się obłędnym smakiem surówki na majówkę.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku

  • zalewa:
  • 200 ml wody
  • 75 ml octu
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę wymieszać z octem i miodem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Młodą kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w paski. Ogórek, obraną marchewkę i rzodkiewki pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać.
  • Warzywa przełożyć do miski i wymieszać.
  • Wlać zalewę i dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do czystych i suchych słoików. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • Podawać jako dodatek do obiadu i do dań z grilla.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej