Pokrój warzywa i wymieszaj z tą zalewą. Lepszej surówki na majówkę nie jadłeś
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pełna chrupiących warzyw surówka to idealny dodatek do wiosennego obiadu i potraw z grilla. Jest nie tylko pyszna, ale i zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Zobaczcie, jak zrobić pyszną surówkę na majówkę, która zachwyci smakiem.
Z czego zrobić surówkę na majówkę?
Przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu wyśmienita i zdrowa surówka składa się z młodych warzyw oraz oryginalnej zalewy, która pełni funkcję sosu. Sklepowe półki i bazarowe stragany uginają się od kolorowych wiosennych warzyw, więc warto skorzystać z tego przepisu zrobić tę pyszną surówkę na majowy obiad.
Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią młode warzywa, a druga to produkty potrzebne do przygotowania zalewy.
- składniki do surówki – młoda kapusta, żółta papryka, ogórek, cebula, rzodkiewki, szczypiorek
- składniki do zalewy – woda, ocet, miód, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić surówkę na majówkę?
Przepis na chrupiącą surówkę na majówkę, w której główne role grają młode kolorowe warzywa, jest bardzo łatwy i szybki. Przyrządzenie dużej miski tego zdrowego przysmaku zajmuje niecały kwadrans. Trzeba jednak poczekać, aby wszystkie składniki przegryzły się z zalewą. Surówkę można podać po godzinie, a ten czas powinna spędzić w lodówce.
Jak więc robi się pyszną domową surówkę idealną na majówkę? To tylko kilka prostych kroków.
- 1. krok – przygotowanie zalewy
- 2. krok – pokrojenie i wymieszanie wszystkich warzyw
- 3. krok – połączenie warzyw z zalewą i przełożenie surówki do słoika
- 4. krok – schłodzenie surówki w lodówce
Jak podawać surówkę na majówkę?
Pełna smakowitych i chrupiących warzyw surówka to pyszny dodatek do wiosennego obiadu. Pasuje prawie do każdego dania. Idealnie łączy się z pieczonymi mięsami i smażonymi rybami. To wegańska surówka, więc można serwować ją do potraw roślinnych. Jest świetnym uzupełnieniem przysmaków z grilla. Jest niskokaloryczna, więc bez wyrzutów sumienia można ją jeść podczas diety odchudzającej.
Surówkę na majówkę najlepiej przygotować w słoiku. Dzięki temu jest łatwa w przechowywaniu w lodówce i w transporcie. Przed podaniem wystarczy kilka razy energicznie potrząsnąć słoikiem i już można cieszyć się obłędnym smakiem surówki na majówkę.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 ogórek
- 1 marchewka
- 1/2 żółtej papryki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
zalewa:- 200 ml wody
- 75 ml octu
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę wymieszać z octem i miodem. Doprawić solą i pieprzem.
- Młodą kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w paski. Ogórek, obraną marchewkę i rzodkiewki pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać.
- Warzywa przełożyć do miski i wymieszać.
- Wlać zalewę i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do czystych i suchych słoików. Wstawić do lodówki na godzinę.
- Podawać jako dodatek do obiadu i do dań z grilla.