Surówki z kapusty pekińskiej - 13 pomysłów na proste i tanie sałatki z pekinki
Kapusta pekińska jest zdrowa, łagodna w smaku, dostępna przez cały rok i tania. Nic więc dziwnego, że chętnie korzystamy z jej dobrodziejstw na co dzień. Surówki z kapusty pekińskiej dostarczają nam sporej dawki witamin A i C oraz potasu. Jej delikatna struktura i łagodny smak sprawiają, że znakomicie smakuje na surowo i świetnie łączy się z różnorodnymi dodatkami. Oto kilka pomysłów na surówki z pekinki.
Spis treści
- Jak wybrać kapustę pekińską na surówkę
- Galeria: Surówki z kapusty pekińskiej - 13 sprawdzonych przepisów
Kapusta pekińska to bardzo uniwersalny produkt. Można ją jeść na surowo, gotować, smażyć, dodawać do zup i gulaszy, w kuchni chińskiej często gotuje się ją w mleku. Kapusta pekińska jest łagodna w smaku, ale pochłania aromaty składników, z którymi zostaje podana. Delikatna słodycz kapusty pekińskiej doda smaku wielu potrawom. Karbowane liście pekinki można też użyć jako jadalne „narzędzie” kuchenne, na przykład zamiast talerzy.
Jak wybrać kapustę pekińską na surówkę
Kapusta pekińska jest bardzo popularnym warzywne dostępnym niemal w każdym sklepie czy na straganie. Najpopularniejsza jest odmiana o jasnozielonych, karbowanych liściach z białą siatką żyłek, ale kupić można również odmiany różowe lub różowo-zielone. Wybierając kapustę pekińską niezależnie od jej odmiany zwracaj uwagę na to, aby liście były świeże i jędrne, dość sztywne. Główka pekinki powinna być również dość ciężka w odniesieniu do jej rozmiaru - to przez dużą zawartość wody. Kupioną kapustę warto zjeść w ciągu kilku dni. Jeśli chcesz, żeby dłużej zachowała świeżość, przechowuj ją w zamkniętym strunowym woreczku w lodówce. Ale najlepiej zrób z niej szybko pyszną i zdrową surówkę wg jednego z naszych przepisów. Dla ułatwienia zebraliśmy je w galerię.