Rewelacyjna sałatka z pomidorów i cebuli do słoików

Rewelacyjna sałatka z pomidorów i cebuli do słoików
Autor: Shutterstock Sałatka z pomidorów i cebuli - letnia klasyka, którą można na zimę zachować w słoikach.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z pomidorów i cebuli to klasyka polskiego stołu. Najlepiej smakuje latem, gdy pomidory mają najwięcej smaku i aromatu. A jakby spróbować go zachować na zimę w słoikach? Polecamy nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 3-4 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren gorczycy
  • letnia woda przegotowana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory pokroić na dość grube plastry, odrzucając końcówki, nie obierać ze skórki. Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry.
  • Układać w wyparzonych słoiczkach pomidory, przekładając od czasu do czasu cebulą i posypując solą i pieprzem według uznania.
  • Aby słoiczki ciasno wypełnić, uderzać od spodu dłonią - ubiją się i będzie więcej.
  • Na wierzch wrzucić po kilka ziarenek pieprzu ziarnistego, kilka ziaren gorczycy i po jednym liściu laurowym. 
  • Zalać letnią przegotowaną wodą prawie do pełna. Zakręcić.
  • Wstawić do dużego garnka z dnem zabezpieczonym papierem i z wodą do wysokości słoiczków, zagotować i pasteryzować 5 minut. Zostawić w przykrytym garnku do ostudzenia.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Galeria: Pomidory koktajlowe kiszone na sucho

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej