Rewelacyjna sałatka z pomidorów i cebuli do słoików
2023-08-20
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z pomidorów i cebuli to klasyka polskiego stołu. Najlepiej smakuje latem, gdy pomidory mają najwięcej smaku i aromatu. A jakby spróbować go zachować na zimę w słoikach? Polecamy nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 3-4 duże cebule
- sól
- pieprz
- kilka ziaren pieprzu ziarnistego
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren gorczycy
- letnia woda przegotowana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokroić na dość grube plastry, odrzucając końcówki, nie obierać ze skórki. Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Układać w wyparzonych słoiczkach pomidory, przekładając od czasu do czasu cebulą i posypując solą i pieprzem według uznania.
- Aby słoiczki ciasno wypełnić, uderzać od spodu dłonią - ubiją się i będzie więcej.
- Na wierzch wrzucić po kilka ziarenek pieprzu ziarnistego, kilka ziaren gorczycy i po jednym liściu laurowym.
- Zalać letnią przegotowaną wodą prawie do pełna. Zakręcić.
- Wstawić do dużego garnka z dnem zabezpieczonym papierem i z wodą do wysokości słoiczków, zagotować i pasteryzować 5 minut. Zostawić w przykrytym garnku do ostudzenia.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Galeria: Pomidory koktajlowe kiszone na sucho