Rewelacyjna sałatka z pomidorów i cebuli do słoików

Rewelacyjna sałatka z pomidorów i cebuli do słoików
Autor: Shutterstock Sałatka z pomidorów i cebuli - letnia klasyka, którą można na zimę zachować w słoikach.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z pomidorów i cebuli to prawdziwa klasyka polskiego stołu, szczególnie uwielbiana latem, kiedy pomidory są soczyste, pełne smaku i aromatu. Jakzachować ten smak na chłodniejsze miesiące? Oto świetny sposób, by zatrzymać lato w słoikach na zimę! Polecamy nasz przepis na sałatkę z pomidorów i cebuli, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań w chłodniejsze dni.

Zalety sałatki z pomidorów i cebuli w słoikach na zimę

Sałatka z pomidorów i cebuli w słoikach na zimę ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala zachować smak i aromat letnich, soczystych pomidorów na chłodniejsze miesiące, kiedy świeże warzywa są trudniej dostępne. Jest to świetny dodatek do wielu dań, takich jak obiady, kanapki czy sałatki, dodający im świeżości i koloru.

Domowa wersja sałatki nie zawiera konserwantów ani sztucznych dodatków, co czyni ją zdrowszą alternatywą dla sklepowych produktów. Dodatkowo, przygotowanie sałatki w słoikach pozwala na oszczędność czasu – zawsze pod ręką jest gotowy, smaczny dodatek, który szybko urozmaici zimowe posiłki.

Pod wideo znajdziecie galerię a w niej: Pomidory koktajlowe kiszone na sucho

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 3-4 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren gorczycy
  • letnia woda przegotowana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory pokroić na dość grube plastry, odrzucając końcówki, nie obierać ze skórki. Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry.
  • Układać w wyparzonych słoiczkach pomidory, przekładając od czasu do czasu cebulą i posypując solą i pieprzem według uznania.
  • Aby słoiczki ciasno wypełnić, uderzać od spodu dłonią - ubiją się i będzie więcej.
  • Na wierzch wrzucić po kilka ziarenek pieprzu ziarnistego, kilka ziaren gorczycy i po jednym liściu laurowym. 
  • Zalać letnią przegotowaną wodą prawie do pełna. Zakręcić.
  • Wstawić do dużego garnka z dnem zabezpieczonym papierem i z wodą do wysokości słoiczków, zagotować i pasteryzować 5 minut. Zostawić w przykrytym garnku do ostudzenia.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej