Jak zrobić suszone pomidory w oleju?

2021-03-29
Jak zrobić suszone pomidory
Autor: Shutterstock Suszone pomidory w oleju to pyszny dodatek do sałatek lub przekąska
łatwy
50 min
4

Suszone pomidory to składnik wielu włoskich dań. Można je kupić w niemal każdym sklepie ale czy nie przyjemniej przygotować je samemu w domu? Własnoręcznie zasuszone pomidory są przepyszne a co najważniejsze nie zawierają konserwantów!

Przygotowanie suszonych pomidorów to zajęcie dość czasochłonne, ale dla pasjonatów kuchennych czas nie ma znaczenia. Większość pracy wykonuje za nas piekarnik, zatem warto się pokusić o przygotowanie tego specjału we własnej kuchni. Suszone pomidory możemy przechowywać zarówno w suchej postaci, wówczas zalewamy je oliwą na godzinę dwie przed przyrządzeniem potrawy. Wygodniejszą wersją są suszone pomidory w oliwnej zalewie.

SKŁADNIKI

  • (na 5 słoików o pojemności ok. 0,3l)
  • 2,5 kg podłużnych pomidorów (specjalna odmiana idealna do suszenia)
  • ok. 1 l oliwy
  • 10 ząbków czosnku
  • sól kamienna
  • kilka gałązek świeżego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte pomidory sparzyć a następnie obrać z skórki.
  • Tak przygotowane pomidory należy pokroić na połówki (lub ćwiartki wówczas szybciej się ususzą).
  • Pokrojone pomidorki ułożyć w piekarniku na ruszcie (pod nie należy wstawić blaszkę tak, by sok z suszących się pomidorów mógł ściekać do pojemnika.
  • Warzywa posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 60°C na ok. 4,5 godziny.
  • Słoiki wyparzyć i włożyć w nie ostudzone, suszone pomidory po dwa ząbki obranego czosnku i zalać olejem.
  • Na końcu dodać tymianek (całe gałązki).
  • Zakręcić szczelnie. Gotowe. Pomidory idealnie nadają się do sałatek, past i tart.