Jak zrobić suszone pomidory w oleju?

2022-08-21 9:54

Suszone pomidory to składnik wielu włoskich dań. Można je kupić w niemal każdym sklepie ale czy nie przyjemniej przygotować je samemu w domu? Własnoręcznie zasuszone pomidory są przepyszne a co najważniejsze nie zawierają konserwantów!

Jak zrobić suszone pomidory

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Suszone pomidory w oleju to pyszny dodatek do sałatek lub przekąska
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przygotowanie suszonych pomidorów to zajęcie dość czasochłonne, ale dla pasjonatów kuchennych czas nie ma znaczenia. Większość pracy wykonuje za nas piekarnik, zatem warto się pokusić o przygotowanie tego specjału we własnej kuchni. Suszone pomidory możemy przechowywać zarówno w suchej postaci, wówczas zalewamy je oliwą na godzinę dwie przed przyrządzeniem potrawy. Wygodniejszą wersją są suszone pomidory w oliwnej zalewie.

SKŁADNIKI

  • (na 5 słoików o pojemności ok. 0,3l)
  • 2,5 kg podłużnych pomidorów (specjalna odmiana idealna do suszenia)
  • ok. 1 l oliwy
  • 10 ząbków czosnku
  • sól kamienna
  • kilka gałązek świeżego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte pomidory sparzyć a następnie obrać z skórki.
  • Tak przygotowane pomidory należy pokroić na połówki (lub ćwiartki wówczas szybciej się ususzą).
  • Pokrojone pomidorki ułożyć w piekarniku na ruszcie (pod nie należy wstawić blaszkę tak, by sok z suszących się pomidorów mógł ściekać do pojemnika.
  • Warzywa posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 60°C na ok. 4,5 godziny.
  • Słoiki wyparzyć i włożyć w nie ostudzone, suszone pomidory po dwa ząbki obranego czosnku i zalać olejem.
  • Na końcu dodać tymianek (całe gałązki).
  • Zakręcić szczelnie. Gotowe. Pomidory idealnie nadają się do sałatek, past i tart.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?