Jak zrobić suszone pomidory w oleju?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Suszone pomidory to składnik wielu włoskich dań. Można je kupić w niemal każdym sklepie ale czy nie przyjemniej przygotować je samemu w domu? Własnoręcznie zasuszone pomidory są przepyszne a co najważniejsze nie zawierają konserwantów!
Przygotowanie suszonych pomidorów to zajęcie dość czasochłonne, ale dla pasjonatów kuchennych czas nie ma znaczenia. Większość pracy wykonuje za nas piekarnik, zatem warto się pokusić o przygotowanie tego specjału we własnej kuchni. Suszone pomidory możemy przechowywać zarówno w suchej postaci, wówczas zalewamy je oliwą na godzinę dwie przed przyrządzeniem potrawy. Wygodniejszą wersją są suszone pomidory w oliwnej zalewie.
SKŁADNIKI
- (na 5 słoików o pojemności ok. 0,3l)
- 2,5 kg podłużnych pomidorów (specjalna odmiana idealna do suszenia)
- ok. 1 l oliwy
- 10 ząbków czosnku
- sól kamienna
- kilka gałązek świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte pomidory sparzyć a następnie obrać z skórki.
- Tak przygotowane pomidory należy pokroić na połówki (lub ćwiartki wówczas szybciej się ususzą).
- Pokrojone pomidorki ułożyć w piekarniku na ruszcie (pod nie należy wstawić blaszkę tak, by sok z suszących się pomidorów mógł ściekać do pojemnika.
- Warzywa posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 60°C na ok. 4,5 godziny.
- Słoiki wyparzyć i włożyć w nie ostudzone, suszone pomidory po dwa ząbki obranego czosnku i zalać olejem.
- Na końcu dodać tymianek (całe gałązki).
- Zakręcić szczelnie. Gotowe. Pomidory idealnie nadają się do sałatek, past i tart.