Pierniczki na choinkę: sprawdzony przepis

2021-03-29
Joanna Anczura
pierniczki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pierniczki na choinkę to dekoracja urocza i smaczna, ciesząca zwłaszcza najmłodszych
łatwy
40 min
4

Pierniczki na choinkę warto upiec wcześniej, aby się trochę "przegryzły". Przechowane w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach nie wyschną, aż ozdobimy nimi drzewko. Jak przechowywać świąteczne pierniczki? Sprawdź tutaj. Oto sprawdzony przepis na urocze pierniczki na choinkę!

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniczki: Kruche pierniczki miodowo-korzenne, Pierniczki wigilijne oraz Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem.

Pierniczki wiszące na choince to miła niespodzianka zwłaszcza dla najmłodszych, którzy mogą ich skosztować już w wigilijny wieczór. Można je upiec nieco wcześniej i schować w blaszanej puszce, poprzekładane arkuszami pergaminu, aby się nie pokruszyły. Miód, który dodamy do ciasta, sprawi, że zachowają wilgotność i odpowiednią konsystencję. 

Sprawdź również >>> Pierniczki z żurawiną

SKŁADNIKI

  • 300 g miodu
  • 200 g masła
  • torebka przypraw do pierników (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • polewa czekoladowa
  • posypka kolorowa
  • kulinarne pisaki do ozdabiania ciast - Jak ozdobić świąteczne pierniczki - porady i zdjęcia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód włożyć do garnka, dodać masło, aromat pomarańczowy i przyprawę korzenną do pierników, podgrzać na najmniejszym ogniu, stale mieszając, aby masa się nie przypaliła.
  • Przestudzić. Dodać przesiane mąki, dokładnie wymieszać. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 3 łyżkach wody, dodać do ciasta, ponownie wymieszać. Całość zagnieść na jednolitą masę.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało i dojrzało (można też zostawić je na noc).
  • Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremkami wykroić ciasteczka, grubą igłą zrobić dziurki w miejscu, gdzie przewleczemy nitkę.  Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
  • Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 180 st. C.
  • Ciasteczka zdjąć z blachy, przełożyć na pergamin, ostudzić.
  • Udekorować polewą czekoladową, posypką i wzorkami z kolorowych pisaków do ciast.
Joanna Anczura