Pierniczki z żurawiną: Uczta Smakosza

Pierniczki z żurawiną: Uczta Smakosza

Autor Zdjęcia: www.cranberries-usa.pl

Pierniczki z żurawiną na sposób amerykański

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Na święta Bożego Narodzenia warto wypróbować amerykański przepis na pierniczki z żurawiną zwane Uczta Smakosza. Kwaśna żurawina doskonale przełamuje słodkość piernika na miodzie. Jak je zrobić? Podajemy sprawdzony przepis.

Polecamy również inne przepisy na pyszne pierniczki: Pierniczki toruńskiePierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem oraz Pierniczki wigilijne.

Składniki

  • NA 25 SZTUK:

  • 250 g płynnego miodu

  • 125 g cukru

  • 100 g suszonych żurawin amerykańskich

  • 50 g kalifornijskich orzechów włoskich

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki wody

  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników, (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

  • 300 g mąki

  •  

  • DO DEKORACJI (Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.)

  • 100 g cukru pudru

  • 100 ml wody

  • 30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód i cukier rozgrzać w garnku. Mieszać, aż rozpuści się cukier. Lekko ostudzić.

  • Żurawinę i orzechy (zostawić trochę na przybranie) drobno posiekać.

  • Wymieszać przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i mąkę. Do miodu dodać: połowę ilości mąki, cranberries, orzechy. Wymieszać. Masę z resztą mąki ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem wyciąć prostokąty (ok. 5 x 6 cm). Blachę odstawić na ok. 1 godzinę do ostudzenia.

  • Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut.

  • Cukier puder lekko zagotować z wodą do uzyskania konsystencji syropu. Cienką warstwą syropu posmarować gorące ciasto. Przybrać żurawiną i pozostałymi orzechami. Następnie pokroić zgodnie z zaznaczonymi prostokątnymi kształtami.

Sprawdź również >>> Piernik w czekoladzie 

Ocena: 0