Pierniki toruńskie - dlaczego nie zawsze traktowano je jako przysmak? [WIDEO]

Pierniki toruńskie - dlaczego nie zawsze traktowano je jako przysmak? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierniki toruńskie.

Pierniki, popularne ciastka z Torunia, nie zawsze były traktowane jako przysmak. Początkowo uchodziły jedynie za dzieło sztuki. Ciasto na pierniki toruńskie, zanim zostało wykorzystane do produkcji słodkości, przez wiele lat dojrzewało w wielkich kadziach umieszczonych w piwnicach.

Zobacz także: Przepis na domowe pierniki toruńskie: katarzynki, uszatki, serduszka.

Pierniki toruńskie

Chociaż rzemiosło piernikarskie sięga XVI wieku, Toruń zasłynął ze swoich słodkości dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku, kiedy to ofiarowywał swoje wyroby królom polskim z okazji ich koronacji lub zaślubin. Były to piękne, ozdobne pierniki, o wymyślnych kształtach, malowane i pozłacane. W tym czasie jedynie Norymbergia stanowiła konkurencję dla pierników toruńskich.

Sprawdź także >>> Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający

 

Ciasto na pierniki

Na powstanie ozdobnego piernika składały się trzy umiejętności: przyrządzanie ciasta, rzeźbienie formy i zrobienie gotowego wyrobu. Przyrządzanie ciasta było otoczone tajemnicą zawodową. Wiadomo tylko, że zanim je wzięto do wypieku, przez wiele lat musiało dojrzewać w wielkich kadziach umieszczonych w piwnicach. Na wyrób ciasta piernikarze przeznaczali często całe majątki, nierzadko też przechodziło ono jako podstawowa część wiana lub spadku na następne pokolenia.

Sprawdź także >>> Pierniczki z żurawiną

 

Formy na pierniki

Formy na pierniki rzeźbili snycerze, ci sami, którzy w Toruniu słynęli ze zdobienia mebli, drzwi domów bogatych mieszczan i wnętrz kościelnych. Cięto formy w drewnie lipowym, później, w XIX wieku, w bukowym i lub dębowym. Właśnie formy z XVII i XVIII wieku świadczą o pięknie toruńskich pierników, same bowiem dzieła piernikarskiego kunsztu nie przetrwały tak długo. Do najpiękniejszych należą pierniki królewskie: na zaślubiny Zygmunta III i królowej Konstancji z 1605 roku, na zaślubiny Władysława IV i królowej Cecylii Renaty z 1637 roku oraz pieczęć Władysława IV. Gotowe pierniki dostawały się do rąk złotników, którzy je złocili i malowali, upodabniając do świątków i figur kościelnych bogactwem szczegółów i żywością barw. Obecnie w Toruniu można również nabyć ozdobne pierniki z dawnych, przeważnie pochodzących z XIX wieku form. Największe kolekcje posiadają muzea w Toruniu i Krakowie.

Sprawdź także >>> Pierniczki kujawskie z miodem i z rumem

Ocena: 5