Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający

Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Piernik staropolski przygotowuje się z ciasta dojrzewającego kilka tygodni - nadaje mu to wyjątkowy smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Dojrzewający piernik staropolski z powidłami według tradycyjnego przepisu powinien być pulchny, słodki, o wyraźnie miodowo-korzennym aromacie. Warto wykorzystać sprawdzony przepis na piernik z długo dojrzewającego ciasta, sporządzony według wskazówek naszych babć. Oto, jak zrobić doskonały piernik staropolski na święta Bożego Narodzenia. 

Polecamy także inne przepisy na wyśmienite pierniki: Piernik z bakaliamiPiernik w czekoladzie oraz Piernik z dyni.

Składniki

  • 500 g miodu pszczelego

  • 2 szklanki cukru

  • 200 g masła

  • 1 kg mąki

  • 3 jajka

  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

  • pół łyżeczki soli

  • 2 opakowania przyprawy korzennej do pierników (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich

  • 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 3-4 posiekane figi

  • 2 łyżeczki siekanych migdałów

  • powidła śliwkowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód, masło, cukier wrzuć do rondla. Rozpuść na wolnym ogniu.

  • Masę przestudź. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, przyprawy korzenne, jajka i sodę rozpuszczoną w małej ilości przegotowanego mleka. Dokładnie wyrób ciasto.

  • Dodaj do masy bakalie. Połącz wszystkie składniki.

  • Ciasto zawiń starannie ściereczką i umieść w chłodnym miejscu. Najkrócej – na kilka dni, najdłużej – na miesiąc. W tym czasie ciasto będzie dojrzewać i gęstnieć.

  • Dojrzałe ciasto piernikowe podziel na dwie, trzy części. Każdą rozwałkuj, ułóż na natłuszczonej prostokątnej lub kwadratowej blasze (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Piernik piecz przez 50-60 minut. Pod koniec obserwuj go częściej, by się nie przypalił.

  • Gdy placki ostygną, przełóż je lekko ogrzanymi powidłami śliwkowymi. Na wierzchu dociśnij piernik drewnianą deską, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. W tym czasie warstwy piernika się skleją, powidła zwilżą nieco ciasto.

  • Gotowy piernik możesz ozdobić rozpuszczoną polewą czekoladową, płatkami migdałów lub połówkami obranych orzechów włoskich.

Ocena: 2,6