Najlepsze ciasto z jagodami piekę według tego przepisu. Jest dziecinnie łatwe i przepyszne

Dieta wegetariańska
Według legend i podań jagody mają magiczną moc i chronią przed złem. Te owoce zaczęły się właśnie pojawiać w lasach, więc sezon na wypieki z jagodami czas zacząć. Na początek warto upiec proste ciasto z jagodami, które oczaruje szybkim przygotowaniem i obłędnym smakiem. Oto bardzo łatwy i błyskawiczny przepis na wyborne ciasto z dodatkiem jagód.
Z czego zrobić proste ciasto z jagodami?
Jagody, które odpowiadają za wyborny smak tego prostego ciasta, już pojawiły się w naszych lasach. Można je kupić na bazarkach lub zbierać samodzielnie. Sezon na nie nie jest zbyt długi, dlatego warto z niego korzystać, póki trwa. Z jagód można zrobić pyszne domowe przetwory, upiec jagodzianki lub wykorzystać jako dodatek do domowego ciasta, na które prosty przepis znajdziecie poniżej. Można z niego korzystać przez cały rok, ponieważ poza sezonem sprawdzą się mrożone jagody.
Upieczenie tego wyśmienitego domowego ciasta jest nie tylko łatwe. Do jego przygotowania potrzebnych jest tylko siedem produktów i szczypta soli. Są łatwo dostępne, a prawie wszystkie często wykorzystuje się do przyrządzania innych potraw i słodkich wypieków. Aby zrobić w domu to pyszne ciasto, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:
- jagody
- składniki suche – mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier, proszek do pieczenia, szczypta soli
- składniki mokre – jajka, olej
Jak zrobić proste ciasto z jagodami?
W lecie, kiedy jest sezon na pyszne i zdrowe jagody, warto przynajmniej raz upiec wyborne ciasto z dodatkiem tych małych skarbów lasu. Przepis na proste ciasto z jagodami zachwyca pod każdym względem. Jest łatwy i szybki, a wypiek zawsze się udaje.
Jak więc upiec proste i pełne smaku ciasto z jagodami? Najlepiej wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a wypiek zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje.
- 1. krok – obtoczenie jagód w mące ziemniaczanej
- 2. krok – wymieszanie składników suchych
- 3. krok – utracie jajek z cukrem i połączenie ich z suchymi składnikami i olejem
- 4. krok – wymieszanie ciasta z jagodami
- 5. krok – upieczenie prostego ciasta jagodowego w piekarniku
Jak podawać proste ciasto jagodowe?
To wyśmienite ciasto z dodatkiem jagód, które robi się łatwo i szybko, to pomysł letni deser. Idealnie sprawdzi się po rodzinnym obiedzie. Pasuje na imieniny i urodziny. Po upieczeniu i ostygnięciu warto udekorować je lukrem i oprószyć cukrem pudrem. Porcje prostego ciasta z jagodami można też wzbogacić domowymi lodami czy bitą śmietaną i listkami świeżej mięty.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 300 g jagód
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 6 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody oprószyć mąką ziemniaczaną.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Jajka wbić do miski utrzeć z cukrem na jasny puch.
- Stopniowo dodawać suche składniki i wlać olej. Mieszać do połączenia.
- Dodać jagody i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.