Zawijane jagodzianki - łatwiejsze niż klasyczne i równie pyszne

Zawijane drożdżówki z jagodami - łatwiejsze niż klasyczne jagodzianki i równie pyszne
Autor: Shutterstock Zawijane jagodzianki łatwiej zachowują formę niż te klasyczne, a są równie pyszne
łatwy
4 min
4

Zawijane jagodzianki to zdecydowanie jest  to, czego potrzebowałam! Moje domowe jagodzianki były smaczne, ale zazwyczaj mi pękały, mimo dwukrotnego wyrastania i starannego zlepiania bułeczek. W zawijanych bułeczkach nie ma tego problemu i dlatego szczerze je polecam.

SKŁADNIKI

  • 560 g mąki pszennej (+40 do podsypywania przy wałkowaniu)
  • 80 g cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Nadzienie:
  • 250 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
  • Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić - można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami hakowymi.
  • Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotować nadzienie - umyte i osuszone jagody wymieszać dokładnie z cukrem, sokiem i skórką cytrynową oraz mąką ziemniaczaną.
  • Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko wyrobić, by je odpowietrzyć i przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 40 x 55 cm, ciągle pilnując, aby ciasto nie przywierało.
  • Na wierzchu rozsypać nadzienie. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku, a następnie podzielić ostrym nożem na 12 równych części.
  • Drożdżówki przełożyć do formy, przykryć ją ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 25 minut.Drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec ok 25 minut (do mocnego zarumienienia). Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej