Zamiast ciasta dyniowego robię te wyśmienite batoniki. Pyszne, zdrowe i bez pieczenia
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Z dyni można zrobić wiele różnych słodkich przekąsek. W tym sezonie hitem jest przepis na zdrowe batoniki dyniowe. Są pyszne, zawierają wiele cennych składników odżywczych i nie trzeba ich piec. To łatwy i szybki przepis na pyszną domową przekąskę z dyni. Poznajcie sprawdzony przepis i zobaczcie, jak zrobić takie smaczne i pełne zdrowia batoniki dyniowe.
Czy batoniki dyniowe są zdrowe?
Domowe batoniki dyniowe bez pieczenia przygotowane według tego przepisu to nie tylko smaczna słodka przekąska. Dzięki temu, że robi się je z odpowiednio dobranych składników, zawierają mnóstwo witamin, minerałów i substancji odżywczych.
Jakie właściwości mają batoniki dyniowe bez pieczenia? Są bogate w błonnik, który daje uczucie sytości i wspiera metabolizm. Zawierają zdrowe tłuszcze. Nie dodaje się do nich białego cukru. Jego rolę pełni dynia oraz syrop klonowy lub miód. Batoniki dyniowe są bezpieczne dla wegan, ponieważ składają się z produktów roślinnych. Mogą je także spożywać osoby zmagające się z nietolerancją glutenu.
Z czego zrobić batoniki dyniowe bez pieczenia?
Do przygotowania pysznych i zdrowych batoników dyniowych, które nie wymagają pieczenia, potrzebne są proste składniki. Większość z nich to przyprawy, które są w sklepach przez cały rok. Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc warto z niego korzystać i chociaż raz zrobić te smaczne i zdrowe batoniki w pięknym pomarańczowym kolorze.
Co jest potrzebne, aby zrobić domową wersję batoników dyniowych? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- purée dyniowe – najlepsze jest z dyni pieczonej
- mąka kokosowa – dobra alternatywa dla mąki pszennej, bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze, ma niski indeks glikemiczny
- syrop klonowy lub miód – doskonałe zamienniki białego cukru
- olej kokosowy – źródło tłuszczów i nośnik smaku
- dodatki – ekstrakt waniliowy i rodzynki dodają smaku i aromatu
- korzenne przyprawy – cynamon, imbir, kardamon i goździki mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne
Jak zrobić batoniki dyniowe bez pieczenia?
Przepis na pełne smaku i zdrowia batoniki z dyniowego purée nie jest trudny. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Największą zaletą tego przepisu jest to, że nie trzeba ich piec. Na tę słodką przekąskę trzeba niestety poczekać. Masę należy chłodzić w lodówce przez dwie godziny. Batoniki dyniowe można też zrobić wieczorem i wstawić do lodówki na całą noc, a następnego dnia cieszyć się ich wyśmienitym smakiem.
Jak więc zrobić pyszne domowe batoniki dyniowe bez pieczenia? Przepis na tę zdrową przekąskę nie jest skomplikowany. Receptura jest podzielona na kroki, co znacznie ułatwia przygotowanie. Pierwszym z nich jest wymieszanie dyniowego purée z mąką kokosową, syropem klonowym, ekstraktem waniliowym i syropem klonowym lub miodem. Następnie dodaje się przyprawy i rodzynki. Masę trzeba dobrze wymieszać i przełożyć do formy. Wstawia się ją do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem należy pokroić ją na mniejsze porcje.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki purée z dyni
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
- 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Purée z dyni przełożyć do miski. Wsypać mąkę kokosową, wlać syrop klonowy i dodać roztopiony olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
- Masę doprawić cynamonem, kardamonem, imbirem, goździkami i solą. Dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Wyjąć i pokroić na porcje.
- Podawać na deser lub jako zdrową przekąskę.