Przecier z dyni do słoików: przepis na puree z dyni na zimę
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Przecier z dyni w słoikach można użyć do zup, zapiekanek, zagęścić nim gulasz. Dyniowe puree świetnie nadaje się do ucieranych ciast, deserów i smoothies. Dynie bogate są w karoten, cenny składnik naszej diety.
SKŁADNIKI
- dynia w dowolnej ilości
- trochę dobrych chęci
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ wraz z pestkami. Oczyszczoną dynię dzielimy na mniejsze kawałki: łódeczki lub ósemki.
- Kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu.
- Wstawić dynię do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45-50 minut, aż dynia zmięknie.
- Piekarnik otworzyć i dynię wystudzić, a następnie za pomocą łyżki miąższ oddzielić od skórki.
- Miąższ umieścić w naczyniu i zmiksować na gładki mus.
- Zmiksowane puree przełożyć do wysterylizowanych słoików.
- Zakręcić słoiki i pasteryzować 3 razy po ok 20 minut (małe słoiczki, większe dłużej) zalewając słoiki wodą do 2/3 wysokości