Biorę płatki owsiane, to masło i kilka dodatków. Te pyszne i kruche ciasteczka są najlepsze do kawy

ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Autor: Trufelka Elena/ Shutterstock Z płatków owsianych i tego masła upieczesz smakowite ciasteczka. Ten przepis jest genialny.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Ciasteczka owsiane to jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Chociaż producenci kuszą ze sklepowych półek gotowymi ciastkami, z łatwością można je zrobić w domu. Najlepiej zacząć od pysznych ciasteczek z płatków owsianych i masła orzechowego. To tylko kilka prostych kroków i 10 minut pracy. Jak je zrobić? Oto najłatwiejszy na świecie przepis na domowe ciasteczka owsiane wzbogacone masłem orzechowym.

Czy do ciasteczek owsianych można dodać masło orzechowe?

Ciasteczka owsiane są pyszne i można je piec przez cały rok. Aby podkręcić ich smak, warto dodać masło orzechowe. To sekretny składnik, który odmieni ich smak. Idealnie komponuje się z płatkami owsianymi. Masło orzechowe dodaje kremowości oraz orzechowego smaku i aromatu. W tym przepisie wykorzystuje się gładkie masło z orzeszków ziemnych. Ciasteczka będą smakować równie dobrze z masłem z kawałkami orzechów.

Jak zrobić ciasteczka owsiane z masłem orzechowym?

Przepis na pełne smaku i orzechowego aromatu domowe ciasteczka z płatków owsianych jest banalnie łatwy. To doskonała lekcja dla osób, które zaczynają swoją kulinarną przygodę z pieczeniem słodkości w domu. Mogą z niego skorzystać także leniwi i zabiegani. Przygotowanie jest błyskawiczne, składniki można kupić przez cały rok, a ciasteczka owsiane z masłem orzechowym zawsze się udają.

Jak więc upiec wyśmienite ciasteczka z płatków owsianych i masła orzechowego? Przepis został podzielony na kilka łatwych kroków. Przygotowanie nie wymaga doświadczenia czy nadprzyrodzonych umiejętności. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a ciasteczka wyjdą na piątkę z plusem.

  • 1. krok – wymieszanie płatków owsianych z pozostałymi składnikami suchymi
  • 2. krok – połączenie masła orzechowego z jajkami
  • 3. krok – połączenie składników suchych i mokrych
  • 4. krok – uformowanie ciasteczek
  • 5. krok – upieczenie ciasteczek owsianych z masłem orzechowym w piekarniku

Jak podawać ciasteczka owsiane z masłem orzechowym?

Domowe ciasteczka owsiane z dodatkiem masła orzechowego to świetny deser lub słodka przekąska w ciągu dnia. Może podawać je na śniadanie w towarzystwie naturalnego jogurtu i świeżych owoców. Wybornie smakują z kawą i herbatą. Idealnie sprawdzą się jako coś słodkiego na wynos. Można więc zabrać je do pracy i zapakować dzieciom na drugie śniadanie. To również pomysł na jadalny prezent i dekorację do ciast z kremem oraz tortów.

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym upieczone według tego prostego przepisu są pyszne same w sobie, ale istnieje wiele sposobów, aby jeszcze bardziej urozmaicić ich smak. Można wzbogacić je wiórkami kokosowymi, posiekaną gorzką czekoladą, korzennymi przyprawami lub suszonymi owocami. W każdej wersji domowe ciasteczka z płatków owsianych i masła orzechowego smakują znakomicie.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać płatki owsiane, cukier trzcinowy, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Jajka wbić do miski i dodać masło orzechowe. Dokładnie wymieszać.
  • Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę.
  • Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż staną się złote i chrupiące.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.
W formie: Płatki owsiane
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej