Biorę płatki owsiane, to masło i kilka dodatków. Te pyszne i kruche ciasteczka są najlepsze do kawy

Dieta wegetariańska
Ciasteczka owsiane to jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Chociaż producenci kuszą ze sklepowych półek gotowymi ciastkami, z łatwością można je zrobić w domu. Najlepiej zacząć od pysznych ciasteczek z płatków owsianych i masła orzechowego. To tylko kilka prostych kroków i 10 minut pracy. Jak je zrobić? Oto najłatwiejszy na świecie przepis na domowe ciasteczka owsiane wzbogacone masłem orzechowym.
Czy do ciasteczek owsianych można dodać masło orzechowe?
Ciasteczka owsiane są pyszne i można je piec przez cały rok. Aby podkręcić ich smak, warto dodać masło orzechowe. To sekretny składnik, który odmieni ich smak. Idealnie komponuje się z płatkami owsianymi. Masło orzechowe dodaje kremowości oraz orzechowego smaku i aromatu. W tym przepisie wykorzystuje się gładkie masło z orzeszków ziemnych. Ciasteczka będą smakować równie dobrze z masłem z kawałkami orzechów.
Jak zrobić ciasteczka owsiane z masłem orzechowym?
Przepis na pełne smaku i orzechowego aromatu domowe ciasteczka z płatków owsianych jest banalnie łatwy. To doskonała lekcja dla osób, które zaczynają swoją kulinarną przygodę z pieczeniem słodkości w domu. Mogą z niego skorzystać także leniwi i zabiegani. Przygotowanie jest błyskawiczne, składniki można kupić przez cały rok, a ciasteczka owsiane z masłem orzechowym zawsze się udają.
Jak więc upiec wyśmienite ciasteczka z płatków owsianych i masła orzechowego? Przepis został podzielony na kilka łatwych kroków. Przygotowanie nie wymaga doświadczenia czy nadprzyrodzonych umiejętności. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a ciasteczka wyjdą na piątkę z plusem.
- 1. krok – wymieszanie płatków owsianych z pozostałymi składnikami suchymi
- 2. krok – połączenie masła orzechowego z jajkami
- 3. krok – połączenie składników suchych i mokrych
- 4. krok – uformowanie ciasteczek
- 5. krok – upieczenie ciasteczek owsianych z masłem orzechowym w piekarniku
Jak podawać ciasteczka owsiane z masłem orzechowym?
Domowe ciasteczka owsiane z dodatkiem masła orzechowego to świetny deser lub słodka przekąska w ciągu dnia. Może podawać je na śniadanie w towarzystwie naturalnego jogurtu i świeżych owoców. Wybornie smakują z kawą i herbatą. Idealnie sprawdzą się jako coś słodkiego na wynos. Można więc zabrać je do pracy i zapakować dzieciom na drugie śniadanie. To również pomysł na jadalny prezent i dekorację do ciast z kremem oraz tortów.
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym upieczone według tego prostego przepisu są pyszne same w sobie, ale istnieje wiele sposobów, aby jeszcze bardziej urozmaicić ich smak. Można wzbogacić je wiórkami kokosowymi, posiekaną gorzką czekoladą, korzennymi przyprawami lub suszonymi owocami. W każdej wersji domowe ciasteczka z płatków owsianych i masła orzechowego smakują znakomicie.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać płatki owsiane, cukier trzcinowy, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
- Jajka wbić do miski i dodać masło orzechowe. Dokładnie wymieszać.
- Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę.
- Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż staną się złote i chrupiące.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.