Przepis na białkowe ciasteczka śniadaniowe. Rozgrzewający smak Chai w zdrowej wersji

Przepis na białkowe ciasteczka śniadaniowe. Rozgrzewający smak Chai w zdrowej wersji
Autor: P Maxwell Photography/ Shutterstock
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Aromatyczne ciasteczka śniadaniowe z przyprawami to idealny sposób na pyszne i proste śniadanie, które zasmakuje każdemu. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować ten idealny dodatek do kawy, herbaty czy śniadanie na wynos. Zasmakuje każdemu!

Aromatyczne ciasteczka śniadaniowe z przyprawą Chai to wspaniały pomysł na pełne smaku śniadanie, które w prosty sposób możemy zabrać ze sobą. Są proste w przygotowaniu, smakują wybornie i nie ma potrzeby przygotowywania całej masy składników.

Domowa mieszanka Chai. Wystarczy kilka przypraw

Przyprawy Chai to rozgrzewająca korzenna mieszanka, która idealnie pasuje zarówno do ciasteczek, jak i do herbaty. Jest chcemy możemy kupić gotową mieszankę lub przygotować ją samodzielnie w domu. Potrzebować będziemy:

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta czarnego pieprzu.

Dodaj ulubione dodatki. Ciasteczka, że aż ślinka cieknie

Nasze ciasteczka możemy również wzbogacić o ulubione dodatki. Świetnie sprawdzą się na przykład wiórki kokosowe, rodzynki, posiekane orzechy czy kawałki czekolady - wybór zależy od nas.

Nasze ciasteczka smakują obłędnie a zbytnio się przy nich nie narobimy. Wystarczy kilka prostych składników, by móc przygotować aromatyczne śniadanie i przekąskę w jednym. Chwyć za ciasteczko i nabierz energii na cały dzień działania.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 miarka odżywki białkowej waniliowej
  • 1 łyżeczka przyprawy Chai
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/4 szklanki mleka 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • W dużej misce mieszamy płatki owsiane, białko, przyprawę Chai, proszek do pieczenia i sól.
  • W osobnej misce rozgniatamy banana, dodajemy masło orzechowe, miód i mleko.
  • Do mokrych składników dodajemy suche.
  • Za pomocą łyżki formujemy okrągłe ciasteczka.
  • Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 12 minut.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
Halloweenowe ciasteczka
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej