Jesienny hit o smaku cynamonu i wanilii. Wypróbuj ten sernik

Dieta wegetariańska
Kremowy, słodki i przepyszny. Ten kremowy sernik jest inspirowany popularnymi w Stanach Zjednoczonych cynamonowymi ciasteczkami Snickerdoodle. Gwarantujemy, że jego przepyszny waniliowo-cynamonowy smak sprawdzi się w każdym ustawieniu. Ten przepyszny deser z pewnością zniknie do ostatniego okruszka.
Sernik inspirowany ciastkiem. Smakuje obłędnie
Sernik - bez wątpienia jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie tym razem w wersji inspirowanej klasycznymi amerykańskimi ciasteczkami. Ta wersja tego popularnego ciasta wychodzi niesamowita i sprawdzi się perfekcyjne na jesień (choć nie tylko).
Nasz serniczek ma w sobie ciepło cynamonu, ale głębie sernika. Wychodzi przyjemnie kremowy, z korzenno-waniliowym posmakiem, który wpisze się w niemal wszystkie gusta. To naprawdę niesamowity sposób na aromatyczny deser, który łączy w sobie różne smaki i tekstury.
Smak i wygląd idą w parze. Ten deser zachwyca
Ten deser nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. A to wszystko dzięki ciekawemu pomysłowi, jakim są cynamonowe zawijasy. Nie służą one jednak tylko do wyglądu, ale sprawiają również, że nasze ciasto smakuje doprawdy wyśmienicie.
Jeśli więc mamy ochotę na aromatyczne i piękne ciasto - ten przepis jest jak dla nas. Co więcej, jeśli chcemy możemy polać serniczek polewą karmelową albo słonym karmelem. To będzie idealne uzupełnienie dla cynamonowego smaku.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g herbatników
- 2 łyżeczki cynamonu
- 80 g masła, roztopionego
- 1 łyżka cukru brązowego
- Masa serowa:
- 800 g twarogu sernikowego
- 200 g serka kremowego
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 ml śmietanki 30%
- Warstwa cynamonowego zawijasa:
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki wrzucamy do malaksera i blendujemy na piasek.
- Mieszamy z cynamonem, cukrem i rozpuszczonym masłem.
- Wysypujemy na dno tortownicy i dociskamy.
- Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach i odstawiamy do ostygnięcia.
- W mikserze ieszmay ser, sere, i cukier.
- Kiedy masa będzie gładka, stopniowo dodajemy jajka.
- Dodajemy wanilię, mąkę i śmietankę.
- Na koniec wmieszujemy cynamon.
- Masło mieszamy z cukrem i cynamonem.
- Połową masy serowej wylewamy na spód.
- Polewamy połową mieszanki cynamonowej i lekko mieszamy patyczkiem, by stworzyć zawijasy.
- Powtarzamy z pozostałą masą.
- Pieczemy nasz sernik około 65 minut w 160 stopniach.
- Kiedy będzie lekko ścięty, zostawiamy w uchylonym piekarniku na godzinę.
- Schładzamy w lodówce przez co najmniej 4 godziny.