Jesienny hit o smaku cynamonu i wanilii. Wypróbuj ten sernik

Jesienny hit o smaku cynamonu i wanilii. Wypróbuj ten sernik
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
6

Dieta wegetariańska

Kremowy, słodki i przepyszny. Ten kremowy sernik jest inspirowany popularnymi w Stanach Zjednoczonych cynamonowymi ciasteczkami Snickerdoodle. Gwarantujemy, że jego przepyszny waniliowo-cynamonowy smak sprawdzi się w każdym ustawieniu. Ten przepyszny deser z pewnością zniknie do ostatniego okruszka.

Sernik inspirowany ciastkiem. Smakuje obłędnie

Sernik - bez wątpienia jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie tym razem w wersji inspirowanej klasycznymi amerykańskimi ciasteczkami. Ta wersja tego popularnego ciasta wychodzi niesamowita i sprawdzi się perfekcyjne na jesień (choć nie tylko).

Nasz serniczek ma w sobie ciepło cynamonu, ale głębie sernika. Wychodzi przyjemnie kremowy, z korzenno-waniliowym posmakiem, który wpisze się w niemal wszystkie gusta. To naprawdę niesamowity sposób na aromatyczny deser, który łączy w sobie różne smaki i tekstury.

Smak i wygląd idą w parze. Ten deser zachwyca

Ten deser nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. A to wszystko dzięki ciekawemu pomysłowi, jakim są cynamonowe zawijasy. Nie służą one jednak tylko do wyglądu, ale sprawiają również, że nasze ciasto smakuje doprawdy wyśmienicie.

Jeśli więc mamy ochotę na aromatyczne i piękne ciasto - ten przepis jest jak dla nas. Co więcej, jeśli chcemy możemy polać serniczek polewą karmelową albo słonym karmelem. To będzie idealne uzupełnienie dla cynamonowego smaku.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g herbatników
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g masła, roztopionego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Masa serowa:
  • 800 g twarogu sernikowego
  • 200 g serka kremowego
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • Warstwa cynamonowego zawijasa:
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki wrzucamy do malaksera i blendujemy na piasek.
  • Mieszamy z cynamonem, cukrem i rozpuszczonym masłem.
  • Wysypujemy na dno tortownicy i dociskamy.
  • Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach i odstawiamy do ostygnięcia.
  • W mikserze ieszmay ser, sere, i cukier.
  • Kiedy masa będzie gładka, stopniowo dodajemy jajka.
  • Dodajemy wanilię, mąkę i śmietankę.
  • Na koniec wmieszujemy cynamon.
  • Masło mieszamy z cukrem i cynamonem.
  • Połową masy serowej wylewamy na spód.
  • Polewamy połową mieszanki cynamonowej i lekko mieszamy patyczkiem, by stworzyć zawijasy.
  • Powtarzamy z pozostałą masą.
  • Pieczemy nasz sernik około 65 minut w 160 stopniach.
  • Kiedy będzie lekko ścięty, zostawiamy w uchylonym piekarniku na godzinę.
  • Schładzamy w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej