Niesamowity sernik z solonym karmelem. Do zakochania od pierwszego kęsa

sernik z solonym karmelem
Autor: Shutterstock Pyszny sernik z solonym karmelem zachwyca wyglądem i smakiem.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Historia sernika sięga czasów starożytnych. Już wtedy w czasie igrzysk olimpijskich raczono się tym pysznym ciastem. Dziś sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w naszym kraju. W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na te wyjątkowe słodkości, ale my polecamy prosty przepis na obłędny sernik z solonym karmelem. Jego przygotowanie jest łatwe, a wrażenia smakowe są nieziemskie. Poznajcie sprawdzony przepis na rozkoszny sernik z solonym karmelem.

Z czego zrobić sernik z solonym karmelem?

Aby upiec rozpływający się w ustach sernik wzbogacony domowym sosem o smaku solonego karmelu, należy zaopatrzyć się w proste składniki. Bez trudu można je kupić w mniejszych i większych sklepach bez względu na porę roku. Wszystkie składniki do sernika i do solonego karmelu powinny mieć temperaturę pokojową. Należy wcześniej wyjąć je z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia.

Lista składników składa się z trzech części:

  • składniki na spód – herbatniki lub owsiane ciasteczka, masło
  • składniki do masy serowej – ser na sernik z wiaderka, cukier, biała czekolada, śmietanka kremówka, jajka i ekstrakt z wanilii
  • składniki do solonego karmelu – cukier, woda, śmietanka, masło i sól

Jak zrobić sernik z solonym karmelem?

Pyszny i zachwycający sernik wzbogacony polewą ze słonego karmelu nie jest trudny. Przygotowanie ciasteczkowego spodu, masy serowej i słonego karmelu jest łatwe i przyjemne. Jeżeli będzie robić go według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku, nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Sernik z solonym karmelem uda się za pierwszym razem.

Jak więc upiec pyszny domowy sernik ze słonym karmelem?

  • 1. krok – przygotowanie kruchego spodu
  • 2. krok – przygotowanie masy serowej
  • 3. krok – upieczenie sernika w kąpieli wodnej w piekarniku
  • 4. krok – przygotowanie solonego karmelu
  • 5. krok – udekorowanie sernika solonym karmelem

Jak zrobić solony karmel na sernik?

Przygotowanie pysznej polewy o smaku solonego karmelu jest bardzo łatwe i szybkie. Najpierw należy zagotować wodę z cukrem, a kiedy stanie się złota, zestawić z ognia. Do syropu cukrowego wlewa się śmietankę, a po chwili dodaje masło i sporą szczyptę soli. Pyszny domowy solony karmel jest gotowy i można wykorzystać go do udekorowania sernika.

Kiedy karmel na sernik? Domowy sernik skrapia się polewą o smaku solonego karmelu, kiedy całkowicie ostygnie. Następnie warto wstawić go do lodówki, aby polewa zastygła, a sernik łatwiej się kroił.

Jak podawać sernik z solonym karmelem?

Doskonały domowy sernik, który łączy w sobie słodki i słony smak, jest uniwersalny. Prezentuje się obłędnie i zachwyca już po pierwszym kęsie. Świetnie sprawdzi się podczas Świąt Wielkanocnych. Można podać go zamiast tortu urodzinowego.

Gotowy sernik z solonym karmelem można dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami. Sprawdzą się też migdały lub prażone płatki migdałowe.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 250 g herbatników lub ciasteczek owsianych
  • 80 g roztopionego masła

  • masa serowa:
  • 700 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 200 g białej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  
  • słony karmel:
  • 100 g cukru
  • 60 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 30 ml wody
  • 15 g masła
  • duża szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki lub ciasteczka owsiane zmielić. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć dno i boki do około 3/4 wysokości formy. Wstawić do lodówki.
  • Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do misy miksera przełożyć ser na sernik. Wsypać cukier i wlać śmietankę. Dodać roztopioną białą czekoladę i ekstrakt waniliowy. Wbić jajka i zmiksować do połączenia składników.
  • Masę serową przelać na herbatnikowy spód i wyrównać wierzch.
  • Tortownicę wstawić do większej formy i wlać wrzącą wodę, tak aby sięgała do połowy jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 80 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować solony karmel. Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut, aż cukier się rozpuści i stanie się złoty. Rondelek zestawić z ognia i delikatnie wlać kremówkę. Dodać masło i wsypać sól. Wymieszać, aż składniki połączą się jednolity i gęsty sos.
  • Sernik udekorować solonym karmelem i posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
więcej