Kąpiel wodna: co to znaczy?
Kąpiel wodna to metoda przygotowania potraw za pomocą pośredniego podgrzewania.
Naczynie ze składnikami potrawy wstawia się do większego naczynia z wrzącą wodą. Poziom wrzątku powinien sięgać do 3/4 wysokości zanurzonego garnka. Taką technikę stosuje się do gotowania potraw z dodatkiem surowych żółtek, wymagających ciągłego mieszania. Na przykład sosu holenderskiego.
Sos holenderski: jak zrobić idealny sos do szparagów, kanapek, brokułów?
Również do rozpuszczania masła lub czekolady bez ryzyka ich przypalenia lub zagotowania.
Kąpiel wodna ma zastosowanie również podczas pieczenie lub zapiekania wrażliwych na przypalenie potraw: musów, kremów, pasztetów.
Crème brûlée, czyli przypalony krem. Jak zrobić crème brûlée?
Kąpiel wodną stosuje się także jak sposób na podgrzewanie, utrzymanie w odpowiedniej temperaturze, potrawy, której nie podaje się od razu. Od francuskiego Bain-Marie (wymawiaj: ben-mari) pochodzi nazwa gastronomicznych podgrzewaczy - bemar. Francuska nazwa to relikt dawnego przekonania, że kąpiel wodną wynalazła Prorokini Maryja, alchemiczka żyjąca I w. n.e. Stąd Bain-Marie, czyli kąpiel Marii. Jednak podgrzewanie w łaźni wodnej opisywał już Hipokrates.