Ciasto z porzeczkami. Tak dobre, że na jednym kawałku się nie skończy

ciasto z porzeczkami
Autor: Shutterstock Ciasto z porzeczkami to obłędne połączenie słodkiego i kwaśnego smaku.
łatwy
75 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto z porzeczkami to doskonały deser na lato. Jest puszyste i ma maślany smak. Świetnym dodatkiem są porzeczki, które przełamują słodycz. Ciasto robi się prosto z łatwo dostępnych składników. Oto przepis na ciasto z porzeczkami.

Jakie ciasto można zrobić z porzeczek?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Ciasto upieczone według tego przepisu to strzał w dziesiątkę. Przepis jest bardzo łatwy, a ciasto uda się już za pierwszym razem. Czas przygotowania jest dość krótki. Lista składników obejmuje takie produkty jak mąka pszenna, jajka, ser twarogowy, cukier, masło, mleko, proszek do pieczenia oraz tytułowe porzeczki. To artykuły, które są łatwo dostępne. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy pamiętać, aby wyjąć je wcześniej z lodówki.

Jak przygotować porzeczki do ciasta?

W tym przepisie do ciasta wykorzystuje się 200 g porzeczek. Stanowi to jedną szklankę. Przed dodaniem owoców do ciasta należy je umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Porzeczki zrywa się z gałązek palcami. Można też użyć widelca. Należy to robić delikatnie i cierpliwie, aby nie uszkodzić malutkich owoców. Zerwane porzeczki warto ułożyć na ręczniku papierowym, aby odciekły z nadmiaru wody.

Z czym podawać ciasto z porzeczkami?

Pyszne ciasto z dodatkiem kwaśnych porzeczek świetnie smakuje samo. Można je jednak wzbogacić różnymi dodatkami. Najprostszym sposobem jest oprószenie porcji cukrem pudrem. Sprawdzi się także cytrynowy lukier. Deser będzie pysznie smakował, jeżeli kawałki ciasta z porzeczkami poda się z kulką domowych lodów i udekoruje listkami świeżej mięty oraz sezonowymi owocami.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g porzeczek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g sera twarogowego
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać na wysokich obrotach przez kilka minut, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  • Cały czas ubijając, wąskim strumieniem wlać roztopione masło. Następnie stopniowo dodawać ser twarogowy i wlać mleko. Zmiksować do połączenia składników.
  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem po pieczenia. Stopniowo dodawać zmiksowane mokre składniki i delikatnie wymieszać.
  • Dodać porzeczki i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, lekko uchylić drzwiczki i formę zostawić w piekarniku na 10 minut. Następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem lub udekorować cytrynowym lukrem.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Anna Szulc-Górska
więcej