Zapomnij o matchy i pistacjach. Pyszny domowy sernik upieczesz z tymi zielonymi listkami

sernik bazyliowy
Autor: Shutterstock Zielony sernik zrób z dodatkiem tych aromatycznych listków. Ma piękny kolor i obłędny smak.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Dzięki świeżym ziołom potrawy zyskują niesamowity smak i cudowny aromat. Mało kto wie, że można je dodawać nie tylko do potraw wytrawnych. Są także zaskakującym składnikiem słodkich wypieków. Najlepszym tego przykładem jest sernik z dodatkiem listków świeżej bazylii. Jego przygotowanie jest łatwe, a smak zachwyca. Poznajcie sprawdzony przepis na sernik bazyliowy.

Z czego zrobić sernik bazyliowy?

Obłędny zielony sernik to przepyszny słodki wypiek, który składa się z kilku produktów. Aby go przygotować należy zaopatrzyć się w artykuły spożywcze, które są łatwo dostępne przez cały rok. Do sernika bazyliowego używa się takich samych produktów jak w tradycyjnych przepisach. Na liście jest jednak jeden zaskakujący składnik. Za kolor, smak i aromat wypieku odpowiada świeża bazylia. Wyrośnięte krzaczki w doniczkach można kupić w wielu sklepach lub wyhodować w domu.

Świeża bazylia wnosi do sernika ziołowy aromat, który przełamuje słodycz i bogactwo sera. Dodaje lekkości i oryginalności, a także tworzy intrygujący i głęboki smak. Dodatkowo nadaje pięknego zielonego koloru. Sernik wygląda bardziej apetycznie i nowocześnie.

Oprócz świeżej bazylii do przygotowania sernik potrzebny jest twaróg sernikowy, serek mascarpone, śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc., cukier, jajka i budynie w proszku o smaku waniliowym. Sernik piecze się na kruchym spodzie z herbatników i masła.

Jak zrobić sernik bazyliowy?

Przepis na domowy sernik z dodatkiem listków bazylii jest łatwy i w miarę szybki. Przygotowanie zostało podzielone na poszczególne czynności, co znacznie ułatwia zrobienie tego zielonego wypieku. Przyda się mikser ręczny lub planetarny, który połączy składniki w jedną pyszną całość. Warto pamiętać, że kiedy czas pieczenia się skończy, sernik bazyliowy należy pozostawić w wyłączonym piekarniku, aż całkowicie ostygnie.

Jak więc zrobić znakomity sernik z dodatkiem listków świeżej bazylii? Ten oryginalny słodki wypiek nie jest trudny, a przygotowanie nie wymaga ani długich godzin w kuchni, ani nadprzyrodzonych umiejętności.

  • 1. krok – przygotowanie kruchego spodu
  • 2. krok – przygotowanie masy bazyliowej
  • 3. krok – przygotowanie masy serowej
  • 4. krok – połączenie masy serowej z bazyliową
  • 5. krok – upieczenie sernika bazyliowego w piekarniku

Jak podawać sernik bazyliowy?

Domowy sernik z dodatkiem świeżej bazylii to wyśmienite ciasto na lato. Jest kremowy, orzeźwiający i lekki. Świetnie sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. Zaskoczy smakiem całą rodzinę, a kilka osób na pewno poprosi o przepis na ten zielony słodki wypiek. Wierzch sernika można posypać wiórkami kokosowymi, startą gorzką czekoladą lub posiekanymi orzechami. Pysznym dodatkiem do sernika bazyliowego są też świeże sezonowe owoce.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 100 g herbatników
  • 2 łyżki roztopionego masła

  • masa serowa:
  • 500 g sera na sernik
  • 500 g mascarpone
  • 2 doniczki świeżej bazylii
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić i wymieszać z masłem. Przesypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Bazylię posiekać, a następnie zblendować ze śmietanką na gładko.
  • Ser na sernik zmiksować z mascarpone, cukrem i proszkiem budyniowym.
  • Dodać masę bazyliową i zmiksować na niskich obrotach.
  • Cały czas miksując, dodawać po 1 jajku. Miksować do połączenia składników.
  • Masę przelać na herbatniowy spód. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut.
  • Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec 60 minut.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Bazylia – pyszny roślinny… afrodyzjak. Jakie właściwości ma bazylia?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej