Zapomnij o matchy i pistacjach. Pyszny domowy sernik upieczesz z tymi zielonymi listkami

Dieta wegetariańska
Dzięki świeżym ziołom potrawy zyskują niesamowity smak i cudowny aromat. Mało kto wie, że można je dodawać nie tylko do potraw wytrawnych. Są także zaskakującym składnikiem słodkich wypieków. Najlepszym tego przykładem jest sernik z dodatkiem listków świeżej bazylii. Jego przygotowanie jest łatwe, a smak zachwyca. Poznajcie sprawdzony przepis na sernik bazyliowy.
Z czego zrobić sernik bazyliowy?
Obłędny zielony sernik to przepyszny słodki wypiek, który składa się z kilku produktów. Aby go przygotować należy zaopatrzyć się w artykuły spożywcze, które są łatwo dostępne przez cały rok. Do sernika bazyliowego używa się takich samych produktów jak w tradycyjnych przepisach. Na liście jest jednak jeden zaskakujący składnik. Za kolor, smak i aromat wypieku odpowiada świeża bazylia. Wyrośnięte krzaczki w doniczkach można kupić w wielu sklepach lub wyhodować w domu.
Świeża bazylia wnosi do sernika ziołowy aromat, który przełamuje słodycz i bogactwo sera. Dodaje lekkości i oryginalności, a także tworzy intrygujący i głęboki smak. Dodatkowo nadaje pięknego zielonego koloru. Sernik wygląda bardziej apetycznie i nowocześnie.
Oprócz świeżej bazylii do przygotowania sernik potrzebny jest twaróg sernikowy, serek mascarpone, śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc., cukier, jajka i budynie w proszku o smaku waniliowym. Sernik piecze się na kruchym spodzie z herbatników i masła.
Jak zrobić sernik bazyliowy?
Przepis na domowy sernik z dodatkiem listków bazylii jest łatwy i w miarę szybki. Przygotowanie zostało podzielone na poszczególne czynności, co znacznie ułatwia zrobienie tego zielonego wypieku. Przyda się mikser ręczny lub planetarny, który połączy składniki w jedną pyszną całość. Warto pamiętać, że kiedy czas pieczenia się skończy, sernik bazyliowy należy pozostawić w wyłączonym piekarniku, aż całkowicie ostygnie.
Jak więc zrobić znakomity sernik z dodatkiem listków świeżej bazylii? Ten oryginalny słodki wypiek nie jest trudny, a przygotowanie nie wymaga ani długich godzin w kuchni, ani nadprzyrodzonych umiejętności.
- 1. krok – przygotowanie kruchego spodu
- 2. krok – przygotowanie masy bazyliowej
- 3. krok – przygotowanie masy serowej
- 4. krok – połączenie masy serowej z bazyliową
- 5. krok – upieczenie sernika bazyliowego w piekarniku
Jak podawać sernik bazyliowy?
Domowy sernik z dodatkiem świeżej bazylii to wyśmienite ciasto na lato. Jest kremowy, orzeźwiający i lekki. Świetnie sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. Zaskoczy smakiem całą rodzinę, a kilka osób na pewno poprosi o przepis na ten zielony słodki wypiek. Wierzch sernika można posypać wiórkami kokosowymi, startą gorzką czekoladą lub posiekanymi orzechami. Pysznym dodatkiem do sernika bazyliowego są też świeże sezonowe owoce.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 100 g herbatników
- 2 łyżki roztopionego masła
masa serowa:- 500 g sera na sernik
- 500 g mascarpone
- 2 doniczki świeżej bazylii
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić i wymieszać z masłem. Przesypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
- Bazylię posiekać, a następnie zblendować ze śmietanką na gładko.
- Ser na sernik zmiksować z mascarpone, cukrem i proszkiem budyniowym.
- Dodać masę bazyliową i zmiksować na niskich obrotach.
- Cały czas miksując, dodawać po 1 jajku. Miksować do połączenia składników.
- Masę przelać na herbatniowy spód. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut.
- Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec 60 minut.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki.
- Podawać na deser na różne okazje.