Kiedy jest sezon, piekę tylko ten biszkopt. Jest tak pyszny, że znika w okamgnieniu
Dieta wegetariańska
Co można upiec z borówkami? Jeżeli dręczy was to pytanie, z pomocą przychodzi ten prosty przepis. Wyborny biszkopt z borówkami to idealne ciasto na lato. Ten słodki wypiek jest pyszny, puszysty i nadziany borówkami. Upieczenie tego ciasta jest łatwe i błyskawiczne. Można je zrobić nawet w ostatniej chwili przed przyjściem gości lub, kiedy najdzie ochota na coś słodkiego. Zobaczcie, jak zrobić obłędny biszkopt z borówkami.
Czy borówka amerykańska nadaje się do ciasta?
Borówki amerykańskie to pysznie i zdrowe owoce sezonowe. Już pojawiły się na bazarowych straganach i w sklepach, więc warto przyrządzać z nich najróżniejsze przysmaki. Znakomicie smakują na surowo – same lub jako dodatek do owsianki, deserów, ciast bez pieczenia czy pełnych zdrowia koktajli. Idealnie sprawdzają się w domowych słodkich wypiekach. Doskonale pasują do różnego rodzaju ciast, muffinek czy ciasteczek. W każdej wersji smakują obłędnie i podbiją każde podniebienie.
Jak zrobić biszkopt z borówkami?
Przepis na wyśmienite ciasto biszkoptowe z dodatkiem słodkich borówek amerykańskich nie jest skomplikowany. Ciasto przygotowuje się za pomocą miksera w ciągu kilku minut. Resztę pracy wykona piekarnik. Lista składników jest krótka i znalazły się na niej łatwo dostępne produkty. To popularne artykuły spożywcze, które wykorzystuje się do ciast i słodkich wypieków. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych.
Jak więc zrobić domowy biszkopt wzbogacony borówkami? Przepis jest prosty i szybki. Dzięki temu, że został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie przebiega bezproblemowo.
- 1. krok – ubicie białek i zmiksowanie ich z cukrem, żółtkami, olejem i ekstraktem waniliowym
- 2. krok – połączenie składników mokrych z mąką i proszkiem do pieczenie
- 3. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie borówek
- 4. krok – upieczenie biszkoptu z borówkami w piekarniku
Ile piec biszkopt z borówkami?
Wyborny biszkopt z borówkami przygotowany według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Formę z ciastem wstawia się do nagrzanego pieca. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około 40 minut. Czy ciasto z borówkami jest gotowe, najlepiej sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Jeżeli jest suchy, formę można wyjąć z pieca. Mokry patyczek oznacza, że biszkopt z owocami powinien spędzić w piekarniku jeszcze parę minut.
SKŁADNIKI
- 300 g borówek
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 30 ml oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
- Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier.
- Dodawać po jednym żółtku i miksować, aż składniki się połączą.
- Wlać olej i ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.