Kiedy jest sezon, piekę tylko ten biszkopt. Jest tak pyszny, że znika w okamgnieniu

biszkopt z borówkami
Autor: Shutterstock Na cieście ułóż borówki i upiecz. Ten puszysty biszkopt to najlepsze ciasto na lato.
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Co można upiec z borówkami? Jeżeli dręczy was to pytanie, z pomocą przychodzi ten prosty przepis. Wyborny biszkopt z borówkami to idealne ciasto na lato. Ten słodki wypiek jest pyszny, puszysty i nadziany borówkami. Upieczenie tego ciasta jest łatwe i błyskawiczne. Można je zrobić nawet w ostatniej chwili przed przyjściem gości lub, kiedy najdzie ochota na coś słodkiego. Zobaczcie, jak zrobić obłędny biszkopt z borówkami.

Czy borówka amerykańska nadaje się do ciasta?

Borówki amerykańskie to pysznie i zdrowe owoce sezonowe. Już pojawiły się na bazarowych straganach i w sklepach, więc warto przyrządzać z nich najróżniejsze przysmaki. Znakomicie smakują na surowo – same lub jako dodatek do owsianki, deserów, ciast bez pieczenia czy pełnych zdrowia koktajli. Idealnie sprawdzają się w domowych słodkich wypiekach. Doskonale pasują do różnego rodzaju ciast, muffinek czy ciasteczek. W każdej wersji smakują obłędnie i podbiją każde podniebienie.

Jak zrobić biszkopt z borówkami?

Przepis na wyśmienite ciasto biszkoptowe z dodatkiem słodkich borówek amerykańskich nie jest skomplikowany. Ciasto przygotowuje się za pomocą miksera w ciągu kilku minut. Resztę pracy wykona piekarnik. Lista składników jest krótka i znalazły się na niej łatwo dostępne produkty. To popularne artykuły spożywcze, które wykorzystuje się do ciast i słodkich wypieków. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych.

Jak więc zrobić domowy biszkopt wzbogacony borówkami? Przepis jest prosty i szybki. Dzięki temu, że został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie przebiega bezproblemowo.

  • 1. krok – ubicie białek i zmiksowanie ich z cukrem, żółtkami, olejem i ekstraktem waniliowym
  • 2. krok – połączenie składników mokrych z mąką i proszkiem do pieczenie
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie borówek
  • 4. krok – upieczenie biszkoptu z borówkami w piekarniku

Ile piec biszkopt z borówkami?

Wyborny biszkopt z borówkami przygotowany według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Formę z ciastem wstawia się do nagrzanego pieca. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około 40 minut. Czy ciasto z borówkami jest gotowe, najlepiej sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Jeżeli jest suchy, formę można wyjąć z pieca. Mokry patyczek oznacza, że biszkopt z owocami powinien spędzić w piekarniku jeszcze parę minut.

SKŁADNIKI

  • 300 g borówek
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 ml oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  • Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier.
  • Dodawać po jednym żółtku i miksować, aż składniki się połączą.
  • Wlać olej i ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.
Beszamel- Borówka Amerykańska
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej