Jak upiec idealny biszkopt żeby nie opadł? Podajemy dobry przepis
Biszkopt to ciasto beztłuszczowe. Robi się go z utartych na puch z cukrem żółtek, mąki i sztywnej piany. Masa powinna być gładka i puszysta, należy ją piec natychmiast po przygotowaniu, żeby nie opadła.
Spis treści
Trzy kroki do najlepszego biszkoptu
Dokładne odmierzenie składników.
Jajka dobrze schłodzone, dzięki czemu piana będzie doskonale sztywna, o dużej objętości.
Pieczenie z termonawiewem.
Podstawowe surowce na biszkopt
zważ 4 schłodzone jajka,
mąki weź tyle, ile ważą jajka; pół na pół pszenną i ziemniaczaną,
20 dag cukru pudru.
Wykonanie idealnego biszkoptu
Białka należy starannie oddzielić od żółtek. Z cukru pudru i żółtek ukręć puszysty kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ubitych żółtek łyżkę piany i wymieszać. Potem dołożyć resztę piany delikatnie zawijając ją w masę żółtkową. Na to przesiać przez sitko wymieszane ze sobą dwa rodzaje mąki, pszenną i ziemniaczaną i lekko wymieszać.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec 35-45 min w piekarniku nagrzanym do 150-170°C, (z termoobiegiem). Drewnianym patyczkiem nakłuć ciasto, po wyjęciu go sprawdzić, czy jest suchy - jeśli tak, biszkopt jest gotowy. Nie należy go wyjmować od razu z piekarnika. Uchylić drzwiczki, poczekać 20 minut. Dopiero teraz można wyjąć ciasto. Położyć na ruszt, niech wystygnie. Zdjąć papier. Jeśli będzie z tym problem, posmarować papier wodą, wtedy usunie się łatwo.