Jak upiec idealny biszkopt żeby nie opadł? Podajemy dobry przepis

2018-01-25 14:17

Biszkopt to ciasto beztłuszczowe. Robi się go z utartych na puch z cukrem żółtek, mąki i sztywnej piany. Masa powinna być gładka i puszysta, należy ją piec natychmiast po przygotowaniu, żeby nie opadła.

Jak upiec idealny biszkopt?
Autor: Shutterstock Idealny biszkopt można zrobić łatwo i prosto, jeśli przestrzega się trzech podstawowych zasad.

Spis treści

  1. Trzy kroki do najlepszego biszkoptu
  2. Podstawowe surowce na biszkopt
  3. Wykonanie idealnego biszkoptu

Trzy kroki do najlepszego biszkoptu

Dokładne odmierzenie składników.

Jajka dobrze schłodzone, dzięki czemu piana będzie doskonale sztywna, o dużej objętości.

Pieczenie z termonawiewem.

Podstawowe surowce na biszkopt

zważ 4 schłodzone jajka,

mąki weź tyle, ile ważą jajka; pół na pół pszenną i ziemniaczaną,

20 dag cukru pudru.

Wykonanie idealnego biszkoptu

Białka należy starannie oddzielić od żółtek. Z cukru pudru i żółtek ukręć puszysty kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ubitych żółtek łyżkę piany i wymieszać. Potem dołożyć resztę piany delikatnie zawijając ją w masę żółtkową. Na to przesiać przez sitko wymieszane ze sobą dwa rodzaje mąki, pszenną i ziemniaczaną i lekko wymieszać.

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec 35-45 min w piekarniku nagrzanym do 150-170°C, (z termoobiegiem). Drewnianym patyczkiem nakłuć ciasto, po wyjęciu go sprawdzić, czy jest suchy - jeśli tak, biszkopt jest gotowy. Nie należy go wyjmować od razu z piekarnika. Uchylić drzwiczki, poczekać 20 minut. Dopiero teraz można wyjąć ciasto. Położyć na ruszt, niech wystygnie. Zdjąć papier. Jeśli będzie z tym problem, posmarować papier wodą, wtedy usunie się łatwo.