Te pyszne owoce układam na kruchym spodzie i posypuję kruszonką. To ciasto smakuje jak za dawnych lat

kruche ciasto z wiśniami i kruszonką
Autor: Shutterstock Korzystaj z tego przepisu, jak tylko zacznie się sezon. Kruche ciasto z tymi owocami i kruszonką to hit lata.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Wiśnie to pyszne i pełne zdrowia owoce, na które sezon właśnie się rozpoczął. Można przygotować z nich smaczne domowe przetwory lub wykorzystać jako dodatek do słodkich wypieków. To właśnie w tej formie smakują wybornie. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając prosty przepis na znakomite kruche ciasto z wiśniami i kruszonką. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić ten obłędny wypiek.

Jak zrobić dobre kruche ciasto z wiśniami i kruszonką?

Wyśmienite ciasto kruche z dodatkiem wiśni i aromatycznej kruszonki zawsze smakuje obłędnie. Przepis na ten słodki wypiek z dodatkiem sezonowych owoców nie jest trudny. Przygotowanie jest w miarę szybkie i nie sprawia problemów. Dzięki temu nieskomplikowanemu przepisowi ciasto zawsze się udaje i zachwyca każdego, kto go spróbuje.

Wiśnie, które są rewelacyjnym dodatkiem do tego kruchego ciasta, można już kupić na bazarkach i w sklepach. Są pełne zdrowia, więc warto jeść je częściej. Wiśnie są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Wykazują działanie przeciwzapalne, wspomagają zdrowy sen, łagodzą bóle mięśni i wspierają serce. Są niskokaloryczne, więc bez obaw można je wcinać na diecie odchudzającej.

Jak więc zrobić najlepsze domowe kruche ciasto z wiśniami i kruszonką? Wystarczy wybrać ten przepis, skoczyć na zakupy i jeszcze dziś cieszyć się wybornym smakiem tego słodkiego wypieku z wiśniami w roli głównej.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta
  • 2. krok – podpieczenie kruchego ciasta
  • 3. krok – przygotowanie kruszonki
  • 4. krok – ułożenie na kruchym spodzie wydrylowanych wiśni i posypanie kruszonką
  • 5. krok – upieczenie kruchego ciasta z wiśniami i kruszonką

Jak długo piec kruche ciasto z wiśniami i kruszonką?

W tym przepisie pyszne kruche ciasto z wiśniami i złocistą kruszonką piecze się w dwóch etapach. Najpierw należy podpiec kruchy spód. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie zajmuje 20 minut. Następnie na podpieczony kruchy spód wykłada się wiśnie i posypuje kruszonką. Tak przygotowane ciasto ponownie ląduje w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Kruche ciasto piecze się przez 45 minut.

Jak podawać kruche ciasto z wiśniami i kruszonką?

Pełne wiśni i chrupiącej kruszonki domowe ciasto to uniwersalny słodki wypiek, który najlepiej smakuje, kiedy świeżych owoców jest pod dostatkiem. Dlatego z tego przepisu można korzystać właśnie teraz. To jedno z najlepszych domowych ciast na lato. Można serwować je na deser po rodzinnym obiedzie, na urodziny lub imieniny. Kruche ciasto z wiśniami i kruszonką jest tak dobre, że nie trzeba szukać okazji, aby je upiec.

Pokrojone na kawałki kruche ciasto z wiśniami przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Dodatkowo można je wzbogacić, podając z bitą śmietaną lub domowymi lodami. Porcje można udekorować listkami mięty, która nada orzeźwiającą nutę.

SKŁADNIKI

  • Kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Nadzienie:
  • 750 g drylowanych wiśni

  • Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki wsypać cukier i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i wbić jajko. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na okrąg wielkości tortownicy. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na spód i boki wyłożyć kruche ciasto.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać, aż powstanie kruszonka.
  • Na podpieczony spód wyłożyć wydrylowane wiśnie. Wierzch posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej