Te pyszne owoce układam na kruchym spodzie i posypuję kruszonką. To ciasto smakuje jak za dawnych lat

Dieta wegetariańska
Wiśnie to pyszne i pełne zdrowia owoce, na które sezon właśnie się rozpoczął. Można przygotować z nich smaczne domowe przetwory lub wykorzystać jako dodatek do słodkich wypieków. To właśnie w tej formie smakują wybornie. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając prosty przepis na znakomite kruche ciasto z wiśniami i kruszonką. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić ten obłędny wypiek.
Jak zrobić dobre kruche ciasto z wiśniami i kruszonką?
Wyśmienite ciasto kruche z dodatkiem wiśni i aromatycznej kruszonki zawsze smakuje obłędnie. Przepis na ten słodki wypiek z dodatkiem sezonowych owoców nie jest trudny. Przygotowanie jest w miarę szybkie i nie sprawia problemów. Dzięki temu nieskomplikowanemu przepisowi ciasto zawsze się udaje i zachwyca każdego, kto go spróbuje.
Wiśnie, które są rewelacyjnym dodatkiem do tego kruchego ciasta, można już kupić na bazarkach i w sklepach. Są pełne zdrowia, więc warto jeść je częściej. Wiśnie są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Wykazują działanie przeciwzapalne, wspomagają zdrowy sen, łagodzą bóle mięśni i wspierają serce. Są niskokaloryczne, więc bez obaw można je wcinać na diecie odchudzającej.
Jak więc zrobić najlepsze domowe kruche ciasto z wiśniami i kruszonką? Wystarczy wybrać ten przepis, skoczyć na zakupy i jeszcze dziś cieszyć się wybornym smakiem tego słodkiego wypieku z wiśniami w roli głównej.
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta
- 2. krok – podpieczenie kruchego ciasta
- 3. krok – przygotowanie kruszonki
- 4. krok – ułożenie na kruchym spodzie wydrylowanych wiśni i posypanie kruszonką
- 5. krok – upieczenie kruchego ciasta z wiśniami i kruszonką
Jak długo piec kruche ciasto z wiśniami i kruszonką?
W tym przepisie pyszne kruche ciasto z wiśniami i złocistą kruszonką piecze się w dwóch etapach. Najpierw należy podpiec kruchy spód. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie zajmuje 20 minut. Następnie na podpieczony kruchy spód wykłada się wiśnie i posypuje kruszonką. Tak przygotowane ciasto ponownie ląduje w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Kruche ciasto piecze się przez 45 minut.
Jak podawać kruche ciasto z wiśniami i kruszonką?
Pełne wiśni i chrupiącej kruszonki domowe ciasto to uniwersalny słodki wypiek, który najlepiej smakuje, kiedy świeżych owoców jest pod dostatkiem. Dlatego z tego przepisu można korzystać właśnie teraz. To jedno z najlepszych domowych ciast na lato. Można serwować je na deser po rodzinnym obiedzie, na urodziny lub imieniny. Kruche ciasto z wiśniami i kruszonką jest tak dobre, że nie trzeba szukać okazji, aby je upiec.
Pokrojone na kawałki kruche ciasto z wiśniami przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Dodatkowo można je wzbogacić, podając z bitą śmietaną lub domowymi lodami. Porcje można udekorować listkami mięty, która nada orzeźwiającą nutę.
SKŁADNIKI
- Kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- 90 g zimnego masła
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:- 750 g drylowanych wiśni
Kruszonka:- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki wsypać cukier i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i wbić jajko. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkować na okrąg wielkości tortownicy. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na spód i boki wyłożyć kruche ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać, aż powstanie kruszonka.
- Na podpieczony spód wyłożyć wydrylowane wiśnie. Wierzch posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.