Proteinowe lody z serka wiejskiego. 3 łatwe przepisy na zdrowe lody białkowe
Lody z serka wiejskiego mają nie tylko pyszny smak. Są pełne białka, niskokaloryczne i bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania. Przepis jest hitem internetu, a lody zyskują coraz więcej fanów. Poznajcie trzy łatwe i szybkie przepisy na zdrowe lody proteinowe, w których można się zakochać.
Spis treści
- Jak smakują lody proteinowe?
- Jak zrobić lody proteinowe?
- Przepisy na lody proteinowe
- Bananowe lody proteinowe – przepis krok po kroku
- Truskawkowe lody proteinowe – przepis krok po kroku
- Lody proteinowe z kawałkami czekolady – przepis krok po kroku
Jak smakują lody proteinowe?
Lodowy deser z serka wiejskiego w smaku do złudzenia przypomina tradycyjne lody. Jednak jest w nich o wiele więcej białka, mało tłuszczu i prawie zero cukru. Mają gęstą i kremową konsystencję. W zależności od dodatków mogą smakować owocami, czekoladą czy orzechami. Mimo że jest to deser, sprawdzą się też jako zdrowa przekąska w upalny dzień. Szczególnie polecane są osobom, które są aktywne fizycznie, oraz tym na diecie odchudzającej.
Jak zrobić lody proteinowe?
Przygotowanie deseru z lodami z serka wiejskiego według tych przepisów jest proste i nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności. Głównym składnikiem letniego proteinowego deseru jest serek wiejski. Dodaje się do niego inne produkty i miksuje na gładko. Masę przelewa się do pojemnika i wstawia do zamrażarki. Po półgodzinie warto ją zamieszać. Pojemnik ponownie wstawia się do mrożenia, a po dwóch godzinach deser jest gotowy.
Przepisy na lody proteinowe
Poniżej znajdziecie trzy łatwe i szybkie przepisy na lody proteinowe. Z czego zrobić pyszny lodowy deser? Do ich przygotowania potrzebny jest serek wiejski oraz dodatki. Są to przepisy bazowe, które można dowolnie modyfikować i dodawać inne składniki. Według tych przepisów możecie przygotować lody proteinowe w trzech wersjach:
- bananowe z masłem orzechowym
- truskawkowe z miodem
- z kawałkami czekolady i masłem orzechowym
Bananowe lody proteinowe – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 10 minut + 2, 5 godziny mrożenia
Liczba porcji: 2
Składniki
- 2 opakowania serka wiejskiego (150 g)
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie
1. Do blendera przełożyć obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Dodać serek wiejski i masło orzechowe. Dokładnie zmiksować.
2. Masę przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć i wymieszać. Ponownie wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
3. Podawać na deser.
Truskawkowe lody proteinowe – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 10 minut + 2, 5 godziny mrożenia
Liczba porcji: 2
Składniki
- 2 opakowania serka wiejskiego (150 g)
- 100 g truskawek
- 1 łyżka miodu
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
1. Do blendera przełożyć umyte i pozbawione szypułek truskawki. Dodać serek wiejski, mód i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować.
2. Masę przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć i wymieszać. Ponownie wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
3. Podawać na deser.
Lody proteinowe z kawałkami czekolady – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 10 minut + 2, 5 godziny mrożenia
Liczba porcji: 2
Składniki
- 2 opakowania serka wiejskiego (150 g)
- 2 łyżki drobno posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie
1. Do blendera przełożyć serek wiejski. Wsypać czekoladę i dodać masło orzechowe oraz mód. Dokładnie zmiksować.
2. Masę przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć i wymieszać. Ponownie wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
3. Podawać na deser.
Zobacz galerię i dowiedz się, jak zrobić pyszne domowe lody bez maszynki.