Domowe lody będą wyśmienitym deserem dla rodziny. Jeśli chcemy zrobić najbliższym słodką niespodziankę, wykorzystajmy gotowe przepisy na lody domowe. Jak zrobić lody truskawkowe, czekoladowe lub wegańskie? Oto sprawdzone receptury na lody domowej roboty.
Nie przegap sezonu na truskawki. Sorbet truskawkowy z miętą to idealny deser na upalne letnie dni. Domowe lody czy sorbety można zrobić z ulubionych sezonowych owoców. My proponujemy przepis na sorbet z truskawek z dodatkiem wina i odświeżającej mięty.
500 g truskawek
100 ml białego półsłodkiego wina
kilka listków mięty
Domowe lody czekoladowe zrobisz w 15 minut. Cała tajemnica aksamitnych lodów tkwi w użyciu skondensowanego mleka słodzonego, natomiast tłusta śmietana po ubiciu napowietrza lody. Wypróbuj przepis na obłędne lody czekoladowe z 3 składników, a rodzina będzie cię nosić na rękach!
500 ml śmietany 30-36% tłuszczu
1 puszka (530 g) słodzonego mleka skondensowanego
8 łyżek kakao dobrej jakości
50 g winiaku (opcjonalnie)
Domowe lody słony karmel są bardzo łatwe do przygotowania, pyszne i bezpieczne, bo nie zawierają jaj. Przygotujesz je bez problemu, z dostępnych składników, bez maszynki do lodów. Zachwycają wszystkich!
1 duża puszka masy krówkowej (460 g)
250 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka soli morskiej (płaska i nieduża)
1/2 szklanki prażonych i solonych orzeszków ziemnych
Aksamitna konsystencja awokado sprawia, że lody przygotowane ze smaczliwki są idealnie aksamitne. Po prostu pyszne. Łatwo je przygotować w domu.
4 owoce awokado
1 cytryna
1 limonka
pół litra pełnego mleka
200 gram cukru
laska wanilii
Domowe lody bananowe przygotowuje się bez nabiału, bez glutenu i bez cukru. Najlepsze na lody są banany przejrzałe, czyli tak naprawdę bardzo dojrzałe banany. Takie pociemniałe banany o brązowej skórce są pełne naturalnego cukru. Lody z bananów, a właściwie odmiana sorbetu, są łatwe w przygotowaniu i bardzo zdrowe.
1 kg bananów, przejrzałych, z brązowymi plamami lub wręcz brązowych
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wódki