Domowe lody bez maszynki, bez gotowania, bez kłopotu
Domowe lody będą wyśmienitym deserem dla rodziny. Jeśli chcemy zrobić najbliższym słodką niespodziankę, wykorzystajmy gotowe przepisy na lody domowe. Jak zrobić lody truskawkowe, czekoladowe lub wegańskie? Oto sprawdzone receptury na lody domowej roboty.
Sorbet truskawkowy z winem i miętą
Nie przegap sezonu na truskawki. Sorbet truskawkowy z miętą to idealny deser na upalne letnie dni. Domowe lody czy sorbety można zrobić z ulubionych sezonowych owoców. My proponujemy przepis na sorbet z truskawek z dodatkiem wina i odświeżającej mięty.
Składniki na sorbet dla dorosłych:
500 g truskawek
100 ml białego półsłodkiego wina
kilka listków mięty
Przygotowanie sorbetu z winem:
- Truskawki dokładnie umyć i usunąć szypułki.
- Następnie truskawki trzeba zmiksować z winem i miętą. Przełożyć do pojemnika.
- Jeśli nie mamy domowego urządzenia do robienia lodów, masę truskawkową należy włożyć do zamrażalnika i co godzinę intensywnie zamieszać, rozbijając kryształki lodu.
- Czynność powtórzyć 3-4 krotnie. Zostawić sorbet truskawkowy, aż się zmrozi. Wyjąć tuż przed podaniem deseru.
Domowe lody czekoladowe w 15 minut - tylko 3 składniki!
Domowe lody czekoladowe zrobisz w 15 minut. Cała tajemnica aksamitnych lodów tkwi w użyciu skondensowanego mleka słodzonego, natomiast tłusta śmietana po ubiciu napowietrza lody. Wypróbuj przepis na obłędne lody czekoladowe z 3 składników, a rodzina będzie cię nosić na rękach!
Składniki na domowe lody czekoladowe:
500 ml śmietany 30-36% tłuszczu
1 puszka (530 g) słodzonego mleka skondensowanego
8 łyżek kakao dobrej jakości
50 g winiaku (opcjonalnie)
Przygotowanie lodów czekoladowych:
- Ubij śmietanę na sztywno.
- Wlej cienką strugą mleko skondensowane i dalej ubijaj.
- Dodaj kakao i wymieszaj na jednorodną masę.
- Na koniec dodaj ewentualnie kieliszek winiaku i wymieszaj.
- Masę przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
- Lody podawaj z karmelowych rożkach waflowych.
Domowe lody słony karmel
Domowe lody słony karmel są bardzo łatwe do przygotowania, pyszne i bezpieczne, bo nie zawierają jaj. Przygotujesz je bez problemu, z dostępnych składników, bez maszynki do lodów. Zachwycają wszystkich!
Składniki na lody słony karmel:
1 duża puszka masy krówkowej (460 g)
250 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka soli morskiej (płaska i nieduża)
1/2 szklanki prażonych i solonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie lodów o smaku słonego karmelu:
- Trzy łyżki masy kajmakowej odłóż do osobnej miseczki. Wsyp do tej miseczki również orzeszki.
- Do większego naczynia przełóż resztę masy kajmakowej i dodaj serek mascarpone oraz łyżeczkę soli. Zmiksuj całość na gładką masę.
- Śmietankę ubij na sztywno.
- Stopniowo, łyżkami dodawaj śmietankę do serka z masą kajmakową. Mieszaj szpatułką, niekoniecznie bardzo dokładnie - wtedy w lodach będą efektowne smugi o bardziej kajmakowym smaku.
- Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Na wierzchu rozłóż kajmak z orzeszkami.
- Wstaw lody do zamrażarki na 5 godzin. Jeśli chcesz je mrozić dłużej, nie ma problemu, pamiętaj jednak, że wtedy będą musiały zmięknąć przed podaniem.
Zielone lody z awokado
Aksamitna konsystencja awokado sprawia, że lody przygotowane ze smaczliwki są idealnie aksamitne. Po prostu pyszne. Łatwo je przygotować w domu.
Składniki na lody awokado:
4 owoce awokado
1 cytryna
1 limonka
pół litra pełnego mleka
200 gram cukru
laska wanilii
Przygotowanie lodów z awokado:
- Wanilię przetnij wzdłuż na pół i wydobądź z niej ziarenka. Ziarna i laskę włóż do rondla, dodaj do niego cukier wyciśnięty sok z cytryny i limonki oraz otartą z tych owoców skórkę.
- Zagotuj i pozostaw na chwilę na wolnym ogniu, mieszając doi momentu aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Z chłodnego syropu wyjmij laskę wanilii.
- Awokado obierz ze skórki i usuń pestkę. Zblenduj razem z syropem i mlekiem. Przełóż do foremki lub pojemnika i wstaw do zamrażalki. Mieszaj co pół godziny, aby lody były gładkie i jedwabiste.
Domowe lody bananowe - bez nabiału, bez glutenu i bez cukru
Domowe lody bananowe przygotowuje się bez nabiału, bez glutenu i bez cukru. Najlepsze na lody są banany przejrzałe, czyli tak naprawdę bardzo dojrzałe banany. Takie pociemniałe banany o brązowej skórce są pełne naturalnego cukru. Lody z bananów, a właściwie odmiana sorbetu, są łatwe w przygotowaniu i bardzo zdrowe.
Składniki na lody bananowe:
1 kg bananów, przejrzałych, z brązowymi plamami lub wręcz brązowych
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wódki
Przygotowanie wegańskich lodów:
- Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki, które ułożyć na tacy wyściełanej papierem do pieczenia.
- Pokrojone banany wstawić do zamrażarki na 3 godziny.
- Następnie banany rozdrobnić w blenderze lub malakserze, można również przepuścić je przez maszynkę do mięsa.
- Masę doprawić sokiem z cytryny, dodać wódkę. Niewielka ilość alkoholu zapobiega tworzeniu się kryształków wody w lodach.
- Ponownie zmiksować, aby napowietrzyć.
- Przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażarki.
- Podawać z orzechami, syropem karmelowy lub cynamonowym.