Owocowa granita - przepis na lodowy deser dla wielbicieli sorbetów
2021-03-29
łatwy
8 min
4
Granita to mrożony deser przypominający sorbet zrobiony na bazie kawy lub soków owocowych. Doskonale chłodzi i orzeźwia w upalne dni. My proponujemy przepis na granitę owocową z truskawek, malin i jagód. Zobaczcie, jak łatwo się ją robi!
SKŁADNIKI
- 1 kg miękkich owoców (truskawki, maliny, jagody)
- 1 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę gotujemy kilka minut z cukrem, syrop studzimy.
- Owoce myjemy, oczyszczamy z szypułek i razem z syropem miksujemy w blenderze na delikatny mus.
- Wlewamy do metalowej lub plastikowej miseczki i wstawiamy do zamrażalnika na 4-5 godzin, co godzinę delikatnie mieszamy widelcem, tak by powstały drobne kryształki zmrożonej masy.
- Gotową granitę przekładamy do szklaneczek, podajemy ze słomką.