Owocowa granita - przepis na lodowy deser dla wielbicieli sorbetów

2021-03-29
granita owocowa
Autor: Shutterstock Owocowa granita
łatwy
8 min
4

Granita to mrożony deser przypominający sorbet zrobiony na bazie kawy lub soków owocowych. Doskonale chłodzi i orzeźwia w upalne dni. My proponujemy przepis na granitę owocową z truskawek, malin i jagód. Zobaczcie, jak łatwo się ją robi!

SKŁADNIKI

  • 1 kg miękkich owoców (truskawki, maliny, jagody)
  • 1 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę gotujemy kilka minut z cukrem, syrop studzimy.
  • Owoce myjemy, oczyszczamy z szypułek i razem z syropem miksujemy w blenderze na delikatny mus.
  • Wlewamy do metalowej lub plastikowej miseczki i wstawiamy do zamrażalnika na 4-5 godzin, co godzinę delikatnie mieszamy widelcem, tak by powstały drobne kryształki zmrożonej masy.
  • Gotową granitę przekładamy do szklaneczek, podajemy ze słomką.