Ani wiśnie, ani śliwki. Wyborną tartę z kratką robię tylko z tymi słodkimi owocami

Dieta wegetariańska
Kruche ciasto, słodkie borówki amerykańskie i obłędna kratka to najlepsze połączenie smaków na lato. Wyborna tarta po brzegi wypełniona tymi sezonowymi owocami prezentuje się i smakuje jak z najlepszej cukierni. Wbrew pozorom nie jest to trudne ciasto. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na urzekającą wyglądem i smakiem tartę z borówkami i kratką.
Z czego zrobić tartę z borówkami i kratką?
Znakomita tarta z dodatkiem sezonowym owoców i chrupiącą kratką prezentuje się tak samo, jak wygląda, czyli przepysznie. Do jej przygotowania wykorzystuje się podstawowe produkty, które można kupić w wielu sklepach. Sezon na borówki amerykańskie jest w pełni, więc warto z niego korzystać. Potrwa do połowy września, dlatego chociaż raz dobrze jest skorzystać z tego przepisu.
Co jest potrzebne, aby upiec domową tartę z dodatkiem borówek i udekorowaną kratką? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się kruche ciasto na spód i kratkę. Druga obejmuje składniki potrzebne do przygotowania słodkiego owocowego nadzienia. Przyda się też odrobina masła do wysmarowania formy i jajko do posmarowania ciasta. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie błyszczące i złociste.
- składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, cukier puder, masło, żółtko, woda, szczypta soli
- składniki do owocowego nadzienia – borówki amerykańskie, mąka ziemniaczana, cukier, sok z cytryny
Jak zrobić tartę z borówkami i kratką?
Przepis na wyśmienitą tartę wzbogaconą słodkim nadzieniem z borówek i kartką wbrew pozorom wcale nie jest taki trudny. Na przygotowanie warto mieć jednak trochę więcej czasu. Po wyrobieniu kruchego ciasta należy chłodzić je w lodówce przez pół godziny. Jest to czynność obowiązkowa, która sprawi, że ciasto będzie się łatwiej wałkować.
Jak więc przygotować w domowych warunkach pyszną i idealnie słodką tartę z borówkami i kratką? To łatwy przepis, z którym poradzi sobie każdy. To świetna lekcja dla osób, które uczą się piec ciasta w domu.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. krok – przygotowanie nadzienia z borówek
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wyłożenie nim formy
- 4. krok – przygotowanie pasków z kruchego ciasta na kratkę
- 5. krok – przełożenie nadzienia z borówek na spód i ułożenie kratki
- 6. krok – upieczenie tarty z borówkami i kratką w piekarniku
Co można upiec z borówkami?
Borówki to pyszne i pełne zdrowia owoce sezonowe. Świetnie smakują same i można przygotować z nich znakomite desery i domowe przetwory czy wykorzystać do koktajli i smoothie. Te smaczne owoce idealnie sprawdzają się także w domowych słodkich wypiekach. Oprócz wyśmienitej tarty z borówkami i kratką, warto poznać inne receptury. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych i prostych przepisów na doskonałe ciasta z borówkami, które z łatwością możecie upiec w domu.
- Ekspresowe ciasto z borówkami i kruszonką – pyszny domowy hit bez wysiłku!
- Moje ciasto z borówkami zachwyca puszystością. Wystarczy kilka składników i 10 minut wolnego czasu
- Borówkowy budyniowiec. Obłędny letni deser z owocami i galaretką
- Ciasto serowe z borówkami. Proste składniki, szybkie wykonanie i urzekający smak
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
nadzienie:- 500 g borówek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo:- masło
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę, sól i cukier puder. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki rozetrzeć dłońmi, tak aby powstała kruszonka.
- Dodać żółtko i wlać wodę. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Borówki przesypać do miski. Wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną. Wlać sok z cytryny. Delikatnie wymieszać.
- Schłodzone ciasto podzielić na 2 części w proporcji 3/4 do 1/4.
- Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią dno oraz boki formy wysmarowanej masłem. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do lodówki.
- Mniejszą część ciasta rozwałkować i pokroić w długie paski.
- Na schłodzony spód równomiernie wyłożyć borówki. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.