Bardzo łatwe ciasto z borówkami i kruszonką. Zrobisz je w kilku banalnych krokach
Ciasto z borówkami i kruszonką to pomysł na pyszny deser na lato. Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne, składniki proste, a efekt smakowy zaskakuje. Zobaczcie, jak zrobić ciasto z dodatkiem słodkich borówek i chrupiącej kruszonki.
Jak zrobić ciasto z borówkami i kruszonką?
Upieczenie ciasta jest bardzo łatwe i składa się z kilku kroków. Czas przygotowania wynosi około 10 minut, ale trzeba jeszcze poczekać, aż ciasto się upiecze i ostygnie. Jak więc zrobić pyszne ciasto z borówkami i kruszonką?
- 1. Krok – przygotowanie kruszonki
- 2. Krok – wymieszanie składników suchych
- 3. Krok – wymieszanie składników mokrych
- 4. Krok – połączenie składników
- 5. Krok – przelanie ciasta do formy i udekorowanie borówkami oraz kruszonką
- 6. Krok – upieczenie i ostudzenie ciasta
Kiedy podawać ciasto z borówkami i kruszonką?
Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto z borówkami i kruszonką to propozycja na letnią słodką przekąskę. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie lub spotkanie z przyjaciółmi. Będzie świetnie smakować z domowymi lodami. Dzięki temu, że ciasto robi się tak szybko, można upiec je nawet w ostatniej chwili. Ciasto borówkowe wygląda efektownie i smakuje przepysznie. Na pewno zrobi wrażenie na każdym, kto go spróbuje.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki borówek amerykańskich
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Odstawić.
- Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią.
- Jogurt wymieszać z olejem. Wbić jajko i dokładnie wymieszać.
- Suche składniki połączyć z mokrymi. Wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Ułożyć borówki i posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i przed podaniem pokroić na porcje.