Bardzo łatwe ciasto z borówkami i kruszonką. Zrobisz je w kilku banalnych krokach

ciasto z borówkami i kruszonką
Autor: Shutterstock Najłatwiejsze ciasto z borówkami i kruszonką smakuje obłędnie.
łatwy
10 min
10

Ciasto z borówkami i kruszonką to pomysł na pyszny deser na lato. Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne, składniki proste, a efekt smakowy zaskakuje. Zobaczcie, jak zrobić ciasto z dodatkiem słodkich borówek i chrupiącej kruszonki.

Jak zrobić ciasto z borówkami i kruszonką?

Upieczenie ciasta jest bardzo łatwe i składa się z kilku kroków. Czas przygotowania wynosi około 10 minut, ale trzeba jeszcze poczekać, aż ciasto się upiecze i ostygnie. Jak więc zrobić pyszne ciasto z borówkami i kruszonką?

  • 1. Krok – przygotowanie kruszonki
  • 2. Krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. Krok – wymieszanie składników mokrych
  • 4. Krok – połączenie składników
  • 5. Krok – przelanie ciasta do formy i udekorowanie borówkami oraz kruszonką
  • 6. Krok – upieczenie i ostudzenie ciasta

Kiedy podawać ciasto z borówkami i kruszonką?

Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto z borówkami i kruszonką to propozycja na letnią słodką przekąskę. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie lub spotkanie z przyjaciółmi. Będzie świetnie smakować z domowymi lodami. Dzięki temu, że ciasto robi się tak szybko, można upiec je nawet w ostatniej chwili. Ciasto borówkowe wygląda efektownie i smakuje przepysznie. Na pewno zrobi wrażenie na każdym, kto go spróbuje.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki borówek amerykańskich
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Odstawić.
  • Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią.
  • Jogurt wymieszać z olejem. Wbić jajko i dokładnie wymieszać.
  • Suche składniki połączyć z mokrymi. Wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Ułożyć borówki i posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i przed podaniem pokroić na porcje.
Beszamel- Borówka Amerykańska
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej