Przepis na kruszonkę do ciasta: najłatwiejszy sposób jak zrobić kruszonkę na ciasto
2021-09-02
łatwy
5 min
6
Kruszonka to idealne wykończenie drożdżowego ciasta, bułeczek ze śliwkami, czy jagodzianek. Słodka posypka przyjemnie chrupie pod naciskiem szczęk. Słodycz połączona z maślanym smakiem zaskakuje nawet najwybreniejszych smakoszy. Zobacz jak zrobić krudzonkę na ciasto drożdżowe.
Podstawowy przepis na kruszonkę, która zawsze wychodzi zawiera tylko 3 (trzy) składniki. Są to mąka, cukier, masło. Zawsze składniki na kruszonkę powinny być w proporcji: 2 części mąki, 1 część cukru i 1 część masła. Oznacz to, że bierzemy 200 g mąki, 100 g cukru i 100 g masła. Na ciasto z około 1 kg mąki wystarczy kruszonka przygotowana właśnie z tej ilości.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g miękkiego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na jednolitą masę
- Następnie dodać mąkę i wymieszać dość niedbale na okruchy. Nie mieszać zbyt długo. Nie ucierać.
- Powstałymi okruchami posypać surowe ciasto, bułeczki lub ciastka.
- Wstawić do piekarnika i piec zgodnie z instrukcją pieczenia ciasta głównego.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.