Przepis na kruszonkę do ciasta: najłatwiejszy sposób jak zrobić kruszonkę na ciasto

Przepis na kruszonkę do ciasta: najłatwiejszy sposób jak zrobić kruszonkę na ciasto
Autor: Shutterstock.com Drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką
łatwy
5 min
6

Kruszonka to idealne wykończenie drożdżowego ciasta, bułeczek ze śliwkami, czy jagodzianek. Słodka posypka przyjemnie chrupie pod naciskiem szczęk. Słodycz połączona z maślanym smakiem zaskakuje nawet najwybreniejszych smakoszy. Zobacz jak zrobić krudzonkę na ciasto drożdżowe.

Podstawowy przepis na kruszonkę, która zawsze wychodzi zawiera tylko 3 (trzy) składniki. Są to mąka, cukier, masło. Zawsze składniki na kruszonkę powinny być w proporcji: 2 części mąki, 1 część cukru i 1 część masła. Oznacz to, że bierzemy 200 g mąki, 100 g cukru i 100 g masła. Na ciasto z około 1 kg mąki wystarczy kruszonka przygotowana właśnie z tej ilości. 

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na jednolitą masę
  • Następnie dodać mąkę i wymieszać dość niedbale na okruchy. Nie mieszać zbyt długo. Nie ucierać.
  • Powstałymi okruchami posypać surowe ciasto, bułeczki lub ciastka. 
  • Wstawić do piekarnika i piec zgodnie z instrukcją pieczenia ciasta głównego. 
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej