Moje ciasto z borówkami zachwyca puszystością. Wystarczy kilka składników i 10 minut wolnego czasu

Dieta wegetariańska
Borówki amerykańskie to superfood. Są pyszne i pełne cennych składników odżywczych. Te małe owoce idealnie sprawdzają się w domowych słodkich wypiekach. Ciasta z dodatkiem borówek są wyjątkowo smaczne, a ich przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. Właśnie takie jest puszyste ciasto z borówkami, które z łatwością upieczecie w domu. Oto prosty i szybki przepis.
Z czego zrobić puszyste ciasto z borówkami?
Aby upiec wyśmienite i obłędnie puszyste ciasto z dodatkiem smakowitych sezonowych owoców, potrzebnych jest kilka składników. Są łatwo dostępne przez cały rok i można je kupić nawet w niedużych sklepach. Chociaż sezon na borówki amerykańskie nie trwa zbyt długo, z przepisu można korzystać bez względu na porę roku. W zimie sprawdzą się mrożone owoce, ale należy pamiętać, aby wcześniej je rozmrozić i osuszyć.
Jaki składniki są potrzebne, aby upiec domowe ciasto z borówkami, które zachwyca puszystością? Lista nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- borówki amerykańskie
- składniki suche – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, mąka ziemniaczana
- składniki mokre – mleko, olej, jajka
Jak zrobić puszyste ciasto z borówkami?
Przepis na wyborne puszyste ciasto z dodatkiem borówek amerykańskich nie jest trudny. To świetna receptura dla osób, które dopiero uczą się, jak piec w domu. Mogą z niej skorzystać także ci, którzy nie mają zbyt dużo wolnego czasu. Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne i zajmuje niecałe 10 minut. Przyda się mikser, który wykona część pracy.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasto z borówkami, które zachwyca puszystą konsystencją? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – ubicie jajek z oboma cukrami, mlekiem i olejem
- 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie borówek
- 5. krok – upieczenie puszystego ciasta z borówkami w piekarniku
Po co obtaczać borówki w mące ziemniaczanej?
Jednym z etapów przygotowywania tego puszystego ciasta jest oprószenie borówek amerykańskich mąką ziemniaczaną. Dzięki temu prostemu patentowi borówki nie opadną na dno ciasta. Mąka ziemniaczana zabezpiecza ciasto przed nadmierną wilgocią. Wchłania nadmiar wody pochodzącej z borówek amerykańskich. Zamiast mąki ziemniaczanej sprawdzi się też skrobia kukurydziana lub mąka ryżowa. Oba produkty są bezglutenowe.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g borówek amerykańskich
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbić do miski i wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Ubić na jasną i puszystą masę.
- Cały czas miksując, wlać mleko i olej. Miksować do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż się połączą w jednolite ciasto.
- Borówki amerykańskie oprószyć mąką ziemniaczaną.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim borówki, delikatnie wciskając je w ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.