Mąka ziemniaczana: wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie w kuchni

2018-02-23 13:11

Mąka ziemniaczana jest odżywcza, a przy tym praktycznie bezsmakowa. Mąka kartoflana ma wiele zastosowań kulinarnych. Kisiel z mąki ziemniaczanej służy do zagęszczania potraw półpłynnych.  Maka ziemniaczana dodawana jest do mieszanek piekarskich, ponieważ nie zawiera glutenu. Mąka ziemniaczana ceniona jest również w kosmetyce za swoją higroskopijność.  Polecamy przepis Kartoflak: śląska babka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana
Autor: Shutterstock Mąka ziemniaczana ma szerokie zastosowanie w kuchni. 

Spis treści

  1. Skrobia ziemniaczana
  2. Wartość odżywcza
  3. Właściwości
  4. Zastosowanie
  5. Przechowywanie mąki ziemniaczanej
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana występuje we wszystkich bulwach ziemniaków. Stanowi materiał zapasowy dla rośliny.

Mąkę ziemniaczaną wytwarza się z ziemniaków o wyjątkowo dużej zawartości skrobi. Mąka ma idealnie biały kolor i zwięzłą strukturę. Nie jest sypka. Nie ma też zapachu. Mąka ziemniaczana polecana jest osobom chorym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.

Polecamy przepis na Kluski śląskie według tradycyjnej receptury

Wartość odżywcza

Mąka ziemniaczana to przede wszystkim lekkostrawne węglowodany. Dlatego polecana jest osobom będącym na lekkostrawnej diecie, gdyż szybko rozkłada się w naszym organizmie. Jednak należy pamiętać, że to węglowodany w czystej postaci. Porcja 100 g mąki ziemniaczanej dostarcza 360 kcal.

Mąka ziemniaczana jest również źródłem wielu aminokwasów. Warto włączyć ją do zdrowej diety. Jest także dobrym źródłem błonnika. W swoim składzie zawiera witaminę C i witaminę B6, a także trochę składników mineralnych, przede wszystkim fosfor, wapń, potas, magnez i sód. 

Polecamy przepis Jak zrobić kisiel domowy?

Właściwości

Mąka ziemniaczana jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia, wolna od chemicznych substancji. Dlatego kisiel z mąki ziemniaczanej - krochmal - wykorzystuje się w medycynie i kosmetyce. Mąka ziemniaczana, wykorzystywana jest jako puder, który łagodzi podrażnienia i utrzymuje skórę w suchości, zapobiega otarciom i podrażnieniom. Mąkę ziemniaczaną można również wykorzystać jako suchy szampon. Mąką ziemniaczaną zagęszcza się także domowe maseczki. 

Krochmal z mąki ziemniaczanej po dolaniu do wanny napełnionej wodą stworzy odżywczą i łagodzącą kąpiel dla dzieci i dorosłych, którzy mają różnego rodzaju problemy skórne. Krochmal wykorzystuje się jako środek osłaniający, w przypadku problemów z układem pokarmowym. 

Polecamy przepis na Domowy budyń waniliowy

Zastosowanie

Mąka ziemniaczana w kuchni wykorzystywana jest jako jako zagęszczacz do zup, sosów, kisieli, budyniów, wypieku ciast, ciasteczek. Można ją też dodawać do placków ziemniaczanych, klusek śląskich i innych potraw na bazie surowych czy gotowanych ziemniaków. Mąkę ziemniaczaną można wykorzystać do bezglutenowych wypieków, jednak warto ją wtedy połączyć z inną bezglutenową mąką (np. ryżową lub kokosową). Sama mąka ziemniaczana może bowiem nie zapewnić ciastu odpowiednio zwartej konsystencji.

Polecamy przepis na Bezglutenowe pączki z mąki ziemniaczanej

Przechowywanie mąki ziemniaczanej

Aby mąka ziemniaczana nie straciła swoich właściwości, powinna być zawsze przechowywana w szczelnym i suchym pojemniku. Mąka ziemniaczana jest niezwykle higroskopijna, czy bardzo wchłania wilgoć i traci swoją pierwotną strukturę.