Pączki bez glutenu - jak zrobić smaczne bezglutenowe pączki? [WIDEO]

Pączki bez glutenu - jak zrobić smaczne bezglutenowe pączki? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Sprawdź, jak zrobić smaczne pączki bezglutenowe

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pączki bezglutenowe, nie tylko na Tłusty Czwartek, są idealne dla chorych na celiakię, ale i dla osób na diecie. Sprawdź, jak zrobić pączki bez glutenu. Podajemy prosty przepis.

Składniki

  • 1 szklanka wody

  • 150 g margaryny

  • 180 g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka cukru

  • 2 g soli (1/4 łyżeczki)

  • 4 jaja

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku podgrzej wodę, rozpuść w niej margarynę, doprowadź do wrzenia.

  • Cały czas mieszając, dodaj cukier, sól oraz stopniowo mąkę ziemniaczaną.

  • Dokładnie mieszaj, najlepiej, żeby nie było grudek do momentu, aż ciasto zacznie formować jednolitą masę – przypominać ziemniaki rozbite tłuczkiem po ugotowaniu. Dodaj jajka, wymieszaj mikserem.

  • Do dobrze rozgrzanego oleju (najlepiej użyć głęboki garnek, oczywiście można stosować frytkownice) wkładaj po łyżeczce ciasto. Smaż do uzyskania złocistego koloru, obracaj, żeby całe pączki uzyskały jednolity złoty kolor.

  • Podczas smażenia pączki puchną i zwiększają swoją objętość dwukrotnie. Po wyjęciu z oleju pączki odsącz na papierowych ręcznikach. Posyp cukrem pudrem.

Ocena: 1,2