Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek [WIDEO]

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączki wchłoną mniej tłuszczu, gdy ciasto przedtem prawidłowo wyrośnie

Przygotowanie dobrych pączków nie jest proste. Trzeba oczywiście mieć sprawdzony przepis. Ale najważniejsze jest smażenie w głębokim tłuszczu. I to jest prawdziwe wyzwanie.  Istnieje kilka sposobów na bezpieczne i szybkie smażenie, a przy tym zminimalizowane zawartości tłuszczu w tych ostatkowych smakołykach. Podajemy kilka wskazówek, jak usmażyć dobre i nietłuste pączki.

Sposoby na pyszne pączki:

  • Pączki z prawdziwego zdarzenia należy smażyć w głębokim tłuszczu. Podobno najlepsze są te na smalcu. Ale wówczas to prawdziwa bomba kaloryczna z ogromną porcją tłuszczu. Można jednak nieco zmniejszyć zawartość tłuszczu, wybierając inny środek do smażenia. Zdrowsze i mniej tłuste będą pączki smażone w oleju rzepakowym lub sojowym. Do tego celu można użyć też oliwy z oliwek (ale nie virgin, którą należy serwować wyłącznie na zimno).

  • Pączki wchłoną mniej tłuszczu, gdy ciasto na nie prawidłowo wyrośnie – wtedy podczas smażenia nie popękają. Dlatego ciasto drożdżowe na pączki powinno wyrastać dwa razy – pierwszy raz po zarobieniu, drugi – w postaci już gotowych pączków.

  • Ciepłe jeszcze pączki warto ułożyć na ręcznikach papierowych, które wchłoną zbędną porcję tłuszczu. Takie pączki zachowają chrupiącą skórkę.

  • Pączki można też upiec w piekarniku! Pączki pieczone są bardzo smaczne. W takiej sytuacji tłuszcz (w większości przepisów wymienia się margarynę) trzeba dodać do samego surowego ciasta. Oczywiście są to mniejsze ilości niż te, które przeznaczmy do głębokiego smażenia.

  • Dobrym sposobem na to, by pączki były ładne, równe, a podczas smażenia nie chłonęły tłuszczu, jest ich wcześniejsze obgotowanie. Wyrośnięte ciastka należy na chwilę (ok. 2 minuty) zanurzyć we wrzątku. Dzięki temu pory ciasta są zamknięte i nie chłoną tłuszczu podczas późniejszego smażenia.

Ocena: 3