Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis [WIDEO]

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączki z ziemniaków możesz polukrować albo posypać cukrem pudrem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pączki z ziemniaków to przepis, który warto wykorzystać nie tylko w tłusty czwartek. Takie pączki są bardziej wilgotne niż tradycyjne i dłużej zachowują świeżość. Wypróbuj nasz przepis pączki z ziemniaków!

Składniki

  • 1 kg mąki

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków

  • 10 dag drożdży

  • 0,5 szklanki cukru

  • 0,5 kostki masła lub roztopionej margaryny

  • 4-5 jajek (w zależności od wielkości)

  • 1/3 szklanki wody lub mleka

  • szczypta soli

  • kieliszek rumu lub spirytusu

  • konfitura do nadzienia

  • olej do smażenia

  • lukier:

  • cukier puder

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz, przepuść przez praskę. 

  • Przygotuj rozczyn: drożdże wymieszaj z łyżką cukru, dodaj mleka i mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

  • Jajka ubij z resztą cukru na kogel-mogel.

  • Gdy rozczyn wyrośnie, połącz go z mąką i ziemniakami, dodaj sól, kogel-mogel, spirytus i wyrabiaj ciasto.

  • Stopione masło (margarynę) dodaj na końcu - ponownie wyrób. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie powiększy swą objętość, możesz formować pączki.

  • Sposób pierwszy: rozwałkowujesz ciasto, wykrawasz krążki, na jednym układasz nadzienie i przyciskasz go drugim.

  • Sposób drugi: wykrawasz z rozwałkowanego ciasta krążki, po usmażeniu napełniasz pączki nadzieniem.

  • Sposób trzeci: odrywasz kawałek ciasta, formujesz placuszek, po środku umieszczasz nadzienie, zlepiasz i układasz zlepieniem do dołu.

  • Gdy skleisz ostatni pączek, pierwszy powinien być już gotowy do smażenia.

  • Usmażone pączki układaj na ręcznikach papierowych. Możesz je posypać cukrem pudrem lub polukrować - wymieszaj cukier puder z sokiem cytryny.

Ocena: 3,3