Słodkie rozetki - przepis na skandynawski przysmak na tłusty czwartek
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis [WIDEO]
![Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis [WIDEO]](https://cdn19.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/21469/paczki-z-ziemniakow.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pączki z ziemniaków możesz polukrować albo posypać cukrem pudrem
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Pączki z ziemniaków to przepis, który warto wykorzystać nie tylko w tłusty czwartek. Takie pączki są bardziej wilgotne niż tradycyjne i dłużej zachowują świeżość. Wypróbuj nasz przepis pączki z ziemniaków!
Składniki
1 kg mąki
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
10 dag drożdży
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła lub roztopionej margaryny
4-5 jajek (w zależności od wielkości)
1/3 szklanki wody lub mleka
szczypta soli
kieliszek rumu lub spirytusu
konfitura do nadzienia
lukier:
cukier puder
sok z cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz, przepuść przez praskę.
Przygotuj rozczyn: drożdże wymieszaj z łyżką cukru, dodaj mleka i mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Jajka ubij z resztą cukru na kogel-mogel.
Gdy rozczyn wyrośnie, połącz go z mąką i ziemniakami, dodaj sól, kogel-mogel, spirytus i wyrabiaj ciasto.
Stopione masło (margarynę) dodaj na końcu - ponownie wyrób. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie powiększy swą objętość, możesz formować pączki.
Sposób pierwszy: rozwałkowujesz ciasto, wykrawasz krążki, na jednym układasz nadzienie i przyciskasz go drugim.
Sposób drugi: wykrawasz z rozwałkowanego ciasta krążki, po usmażeniu napełniasz pączki nadzieniem.
Sposób trzeci: odrywasz kawałek ciasta, formujesz placuszek, po środku umieszczasz nadzienie, zlepiasz i układasz zlepieniem do dołu.
Gdy skleisz ostatni pączek, pierwszy powinien być już gotowy do smażenia.
Usmażone pączki układaj na ręcznikach papierowych. Możesz je posypać cukrem pudrem lub polukrować - wymieszaj cukier puder z sokiem cytryny.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe