Pączki pieczone w piekarniku: przepis na zdrowe pączki drożdżowe z lukrem wg babci Krysi

Pączki pieczone w piekarniku: przepis na zdrowe pączki drożdżowe z lukrem wg babci Krysi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Drożdżowe pączki pieczone smakują równie dobrze jak smażone

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 55 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Takie pączki pieczone, drożdżowe, z lukrem lub posypane cukrem pudrem robiła babcia Krysia w karnawale, kiedy miała przyjść w gości gromada dzieciaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dzisiaj również upiec pączki drożdżowe. Takie pączki są zdrowsze i równie pyszne.

Składniki

  • 120 ml ciepłego mleka

  • 50 g świeżych drożdży

  • 380 g mąki tortowej

  • 50 g cukru

  • 2 łyżki rumu (lub kilka kropli aromatu rumowego)

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 3 jajka (jeśli są bardzo małe to 4)

  • 180 g masła

  • mąka do podsypania

  • marmolada do nadziana

  • 1 jajko do smarowania

  •  

  • Lukier:

  • 200 g cukru pudru

  • sok 1 z cytryny

  • tyle samo wody co soku

  • smażona skórka pomarańczowa do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • ROZCZYN: mleko lekko podgrzane mieszamy w miseczce z pokruszonymi drożdżami (najlepiej jakby miały temperaturę pokojową), 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut pod lnianą ściereczką w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien wyrosnąć i się spienić.

  • Do miski wsypujemy przez sito resztę mąki, cukier, sól, wanilię, rum dodajemy rozczyn i wyrabiamy mikserem ciasto dodając jajka oraz pokrojone masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę.

  • Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ręcznie w kulkę. Podsypujemy stolnicę i rozwałkowujemy go na placek grubości około 1,5 cm. Wykrawamy z ciasta krążki obwodu pięści, nakładamy łyżką marmoladę na środek, zlepiamy boki, ukręcamy kulkę i układamy na foremkach do pieczenia (papilotkach). Odstawiamy pączki do wyrośnięcia (na ok. pół godziny).

  • Układamy pączki na blasze, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem  i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180oC ok 12-15 min.

  • Studzimy nieco pączki. W tym czasie mieszamy składniki lukru, aby powstała gęsta, płynna masa lukrowa i smarujemy lukrem pączki z wierzchu, po czym posypujemy je skórką pomarańczową.

Ocena: 3,8