Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Pączki pieczone w piekarniku: przepis na zdrowe pączki drożdżowe z lukrem wg babci Krysi

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Drożdżowe pączki pieczone smakują równie dobrze jak smażone
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 55 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Takie pączki pieczone, drożdżowe, z lukrem lub posypane cukrem pudrem robiła babcia Krysia w karnawale, kiedy miała przyjść w gości gromada dzieciaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dzisiaj również upiec pączki drożdżowe. Takie pączki są zdrowsze i równie pyszne.
Składniki
120 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
380 g mąki tortowej
50 g cukru
2 łyżki rumu (lub kilka kropli aromatu rumowego)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
3/4 łyżeczki soli
3 jajka (jeśli są bardzo małe to 4)
180 g masła
mąka do podsypania
marmolada do nadziana
1 jajko do smarowania
Lukier:
200 g cukru pudru
sok 1 z cytryny
tyle samo wody co soku
smażona skórka pomarańczowa do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
ROZCZYN: mleko lekko podgrzane mieszamy w miseczce z pokruszonymi drożdżami (najlepiej jakby miały temperaturę pokojową), 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut pod lnianą ściereczką w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien wyrosnąć i się spienić.
Do miski wsypujemy przez sito resztę mąki, cukier, sól, wanilię, rum dodajemy rozczyn i wyrabiamy mikserem ciasto dodając jajka oraz pokrojone masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ręcznie w kulkę. Podsypujemy stolnicę i rozwałkowujemy go na placek grubości około 1,5 cm. Wykrawamy z ciasta krążki obwodu pięści, nakładamy łyżką marmoladę na środek, zlepiamy boki, ukręcamy kulkę i układamy na foremkach do pieczenia (papilotkach). Odstawiamy pączki do wyrośnięcia (na ok. pół godziny).
Układamy pączki na blasze, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180oC ok 12-15 min.
Studzimy nieco pączki. W tym czasie mieszamy składniki lukru, aby powstała gęsta, płynna masa lukrowa i smarujemy lukrem pączki z wierzchu, po czym posypujemy je skórką pomarańczową.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe