JAK KUPOWAĆ PĄCZKI? Po czym poznać pączka idealnego?

JAK KUPOWAĆ PĄCZKI? Po czym poznać pączka idealnego?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączek musi mieć równą białą obręcz. Jeśli taką ma, oznacza, że został upieczony w odpowiedniej temperaturze.

Jak w Tłusty Czwartek kupić idealne pączki, a nie wyrób pączkopodobny? To proste. Wystarczy... oko i nos. Podpowiadamy, po czym poznać świeżego lub nieświeżego pączka w cukierni.

Polecamy także: Pączki z lukrem i skórką pomarańczową   Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą   Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak co roku, za chwilę zacznie się pączkowe szaleństwo. Każdy choć jednego pączka w tłusty czwartek musi zjeść, to podobno wróży, że do końca roku będzie nam się wieść. Ale pączek pączkowi nie jest równy. Czy wiesz, po czym poznać dobrego pączka? Jak się nie nadziać na jego pączkopodobny wyrób? To bardzo proste.

Po czym poznać dobrego pączka?

Oczywiście pączka nie można w sklepie skosztować, ale można mu się przyjrzeć. Nie trzeba do tego wyjątkowego oka. Jeśli pączek cały jest brązowy, nie kupujmy go! Pączek musi mieć równą białą obręcz. Jeśli taką ma, oznacza, że został upieczony w odpowiedniej temperaturze (180ºC), a ciasto nie wchłonęło za dużo tłuszczu. Po drugie lukier, czekolada. Jeśli są spękane, pokruszone, to znaczy, że coś cukiernikowi dzisiaj nie wyszło...

W ogóle wzrok i węch są tutaj najlepszymi doradcami. Jeśli pączek jest spłaszczonypognieciony, jakby coś na nim wylądowało, nie kupujmy go.

Ważny jest też zapach. Kiedy pączek i w ogóle wokół cukierni pachnie starym tłuszczem, to nie oszukujmy się – tutaj ciasto było smażone w starym tłuszczu.

Ocena: 3