Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego?

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączek musi mieć równą białą obręcz. Jeśli taką ma, oznacza, że został upieczony w odpowiedniej temperaturze.

Jak w tłusty czwartek kupić idealne pączki, a nie wyrób pączkopodobny? To proste. Wystarczy... oko i nos. Podpowiadamy, po czym poznać świeżego lub nieświeżego pączka w cukierni.

Pączek w tłusty czwartek

Jak co roku, za chwilę zacznie się pączkowe szaleństwo. Każdy choć jednego pączka w tłusty czwartek musi zjeść, to podobno wróży, że do końca roku będzie nam się wiodło. Ale pączek pączkowi nie jest równy. Najlepsze są te przygotowane samodzielnie w domu. Nic nie jest w stanie równać się z pączkiem, przygotowanym przez mamę  czy babcie. Ale nie każdy ma takie szczęście i możliwość skosztowania domowego pączka. Wtedy pozostaje wybrać się do cukierni lub piekarni i wybrać najlepsze pączki. Czy wiesz, po czym poznać dobrego pączka? Jak się nie nadziać na jego pączkopodobny wyrób? To bardzo proste.

Po czym poznać dobrego pączka?

Oczywiście pączka nie można w sklepie skosztować, ale można mu się przyjrzeć. Nie trzeba do tego wyjątkowego oka. W ogóle wzrok i węch są tutaj najlepszymi doradcami.

  • Jeśli pączek cały jest brązowy, nie kupujmy go! - pączek musi mieć równą białą obręcz. Jeśli taką ma, oznacza, że został upieczony w odpowiedniej temperaturze (180ºC), a ciasto nie wchłonęło za dużo tłuszczu.

  • Następnie zwróć uwagę na wierzch pączka - jeśli lukier lub czekolada są spękane czy pokruszone, to znaczy, że coś cukiernikowi dzisiaj nie wyszło...

  • Jeśli pączek jest spłaszczony, pognieciony, jakby coś na nim wylądowało, nie kupujmy go.

  • Kiedy pączek i okolice cukierni pachną starym tłuszczem, to nie oszukujmy się – tutaj ciasto było w nim smażone.

Ocena: 3,5