Kiełbasa na grilla: jaką wybrać, a jakiej się wystrzegać?

2022-04-30 8:10 Beata Lekszycka
Kiełbasa na grilla: jaką wybrać, a jakiej się wystrzegać?
Autor: Shutterstock Grillować można m.in. białą kiełbasę, ale wędzona także smakuje wyśmienicie

Jednym z najpopularniejszych produktów przygotowywanych na grillu jest kiełbasa. Łatwo ją zrobić, a podana z musztardą lub keczupem smakuje wybornie. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiednią kiełbasę do grillowania.

Do wyboru mamy bardzo dużo gatunków kiełbas, ale nie każda nadaje się na ruszt.

Kiełbasa na grilla: jaką wybrać?

Dobrze byłoby, aby kiełbasa na grilla była w naturalnym jelicie, a nie w sztucznej osłonce. Nie powinna być za chuda, ale nie może też być zbyt tłusta, dlatego wybieramy kiełbasy wieprzowe. Smaczne są także te z dodatkiem cielęciny. Na grilla warto wybierać takie kiełbasy, które nie zawierają konserwantów, a unikać tych wyglądających jak sztuczne.

Biała kiełbasa na grilla - czemu nie!

Na grilla nadaje się też biała kiełbasa. Jej charakterystyczny czosnkowo-ziołowy aromat doskonale uwydatnia się podczas pieczenia. W sklepach biała kiełbasa dostępna jest w dwóch wersjach - surowej i parzonej. Jeżeli zdecydujemy się na tę surową (zazwyczaj jest ona lepszej jakości), przed wrzuceniem na ruszt dobrze jest ją lekko podgotować.

Nie sięgajmy po kiełbasy hermetycznie pakowane

Nie tylko w kontekście grilla wystrzegajmy się natomiast kiełbas hermetycznie pakowanych w folię, specjalnie doprawionych. Często znajdujący się w środku produkt jest bardzo złej jakości. Wybierajmy towar pochodzący od sprawdzonego producenta, kupujmy raczej w małych sklepach, a nie w hipermarketach.

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE