Kiełbasa na grilla: jaką wybrać, a jakiej się wystrzegać?
Jednym z najpopularniejszych produktów przygotowywanych na grillu jest kiełbasa. Łatwo ją zrobić, a podana z musztardą lub keczupem smakuje wybornie. Pod jednym warunkiem - że to kiełbasa dobrej jakości> Podpowiadamy, jak wybrać odpowiednią kiełbasę do grillowania.
Spis treści
- Kiełbasa na grilla: jaką wybrać?
- Biała kiełbasa na grilla - czemu nie!
- Nie sięgajmy po kiełbasy hermetycznie pakowane
Do wyboru mamy bardzo dużo gatunków kiełbas, ale nie każda nadaje się na ruszt.
Kiełbasa na grilla: jaką wybrać?
Dobrze byłoby, aby kiełbasa na grilla była w naturalnym jelicie, a nie w sztucznej osłonce. Nie powinna być za chuda, ale nie może też być zbyt tłusta, dlatego wybieramy kiełbasy wieprzowe. Smaczne są także te z dodatkiem cielęciny. Na grilla warto wybierać takie kiełbasy, które nie zawierają konserwantów, a unikać tych wyglądających jak sztuczne.
Biała kiełbasa na grilla - czemu nie!
Na grilla nadaje się też biała kiełbasa. Jej charakterystyczny czosnkowo-ziołowy aromat doskonale uwydatnia się podczas pieczenia. W sklepach biała kiełbasa dostępna jest w dwóch wersjach - surowej i parzonej. Jeżeli zdecydujemy się na tę surową (zazwyczaj jest ona lepszej jakości), przed wrzuceniem na ruszt dobrze jest ją lekko podgotować.
Nie sięgajmy po kiełbasy hermetycznie pakowane
Nie tylko w kontekście grilla wystrzegajmy się natomiast kiełbas hermetycznie pakowanych w folię, specjalnie doprawionych. Często znajdujący się w środku produkt jest bardzo złej jakości. Wybierajmy towar pochodzący od sprawdzonego producenta, kupujmy raczej w małych sklepach, a nie w hipermarketach.