Domowy budyń waniliowy: przepis

Domowy budyń waniliowy: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowy budyń waniliowy jest w pełni naturalny, pozbawiony konserwantów. Warto taki deser zaserwować zwłaszcza maluchom

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Budyń to zdrowy i łatwy do przyrządzenia deser, który uwielbiają dzieci. Nie chcesz ich karmić produktem z torebki, który zawiera barwniki, środki konserwujące i Bóg wie co jeszcze? Zrób domowy budyń waniliowy – to nie jest trudne!

Składniki

  • 1/2 litra mleka

  • 3 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • ew. 1/2 laski wanilii

  • 1 łyżka masła

  • 2 żółtka jaj

  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego, czy wolimy budyń bardziej, czy mniej gęsty)

Przygotowanie krok po kroku:

  • 2/3 mleka podgrzewaj w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszaj z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną.

  • Do gotującego się mleka (ustaw je na wolnym ogniu, by tylko „pyrkało”) wlewaj powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.

  • Gdy budyń zgęstnieje, powoli zagotuj go i zestaw z ognia. Domowy budyń podawaj z konfiturami, syropem owocowym, owocami albo sosem czekoladowym.

Ocena: 3,3