Ciasto serowe z borówkami. Proste składniki, szybkie wykonanie i urzekający smak

ciasto serowe z borówkami
Autor: Shutterstock Ciasto serowe z borówkami jest pyszne i nieskomplikowane.
łatwy
50 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasto z serowe z dodatkiem słodkich borówek to strzał w dziesiątkę na tablicy letnich deserów. Jest proste do zrobienia, składniki łatwo kupić w prawie każdym sklepie, a czas przygotowania to tylko kilka chwil. Zobaczcie, jak zrobić urzekające pod każdym względem ciasto serowe z borówkami.

Jak zrobić ciasto serowe z borówkami? To proste!

Upieczenie ciasta z serem twarogowym i borówkami jest bardzo łatwe. Najpierw trzeba ubić jajka z cukrem, a następnie zmiksować je z roztopionym masłem, twarogiem i mlekiem. Masę miesza się z mąką pszenną i przelewa do formy, a wierzch dekoruje się borówkami. Ciasto serowe piecze się w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut, aż patyczek w nie włożony będzie suchy. Upieczone ciasto po ostygnięciu można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić cytrynowym lukrem.

Kiedy podawać ciasto serowe z borówkami?

Przepis na to pyszne ciasto borówkowe warto zapisać. Przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i szybkie. Dostępność produktów sprawia, że można je piec przez cale lato, kiedy jest sezon na pyszne borówki. Ciasto idealnie pasuje na deser w letnie popołudnie. Można zrobić je na dowolną okazję czy domową imprezę. Jest również doskonałą alternatywą dla tortu urodzinowego.

Czym wzbogacić ciasto serowe z borówkami?

Do ciasta serowego z pysznymi borówkami można dodać inne składniki, które wzbogacą jego smak. Ciasto urozmaici starta gorzka czekolada, drobno posiekane orzechy lub płatki migdałowe. Do borówek można dodać także inne owoce. Sprawdzą się truskawki, maliny czy śliwki.

SKŁADNIKI

  • 320 g mąki pszennej
  • 250 g mielonego twarogu na sernik
  • 200 g borówek
  • 120 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 ml mleka
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić z cukrem na puch. Cały czas miksując, wlać roztopione masło. Stopniowo dodawać twaróg wymieszany z mlekiem i miksować do połączenia składników.
  • Do masy stopniowo wsypywać mąkę pszenną i mieszać łyżką do połączenia.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.
Dżem z borówki amerykańskiej.
Anna Szulc-Górska
więcej