Borówkowy budyniowiec. Obłędny letni deser z owocami i galaretką
Dieta wegetariańska
Szukając przepisu na letni orzeźwiający deser, warto sprawdzić tę recepturę. Borówkowy budyniowiec to pyszne ciasto. Składa się z biszkoptu, kremu budyniowego oraz galaretki z dodatkiem borówek amerykańskich. Już sam opis brzmi pysznie, dlatego warto zrobić to obłędne ciasto i przekonać się samemu, jak świetnie smakuje. Oto sprawdzony przepis na budyniowec borówkowy.
Jak zrobić borówkowy budyniowec?
Przygotowanie tego ciasta na lato nie jest skomplikowane. Przepis składa się z kilku etapów:
- 1. etap – upieczenie biszkoptu
- 2. etap – przygotowanie kremu budyniowego
- 3. etap – zrobienie galaretki
- 4. etap – ułożenie ciasta
- 5. etap – schłodzenie ciasta w lodówce
Kiedy podawać borówkowy budyniowiec?
To pyszne ciasto z owocami i galaretką to świetny pomysł na deser na lato. Doskonale smakuje w gorące dni. Ma przyjemny i orzeźwiający smak, który zachwyci od pierwszego kęsa. Budyniowec to propozycja na deser po rodzinnym obiedzie. Ciasto z galaretką i borówkami prezentuje się wyjątkowo apetycznie i już samym wyglądem zrobi wrażenie na bliskich. Borówkowy budyniowiec można też przygotować na imprezę i podać zamiast tradycyjnego tortu urodzinowego.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
krem budyniowy:- 1,2 l mleka
- 100 g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:- 800 ml wrzątku
- 300 g borówek amerykańskich
- 2 opakowania galaretki truskawkowej lub o smaku owoców leśnych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Cały czas mieszając, stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewać olej. Wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Do rondelka wlać połowę mleka, wsypać cukier i zagotować. Do drugiej połowy mleka wsypać oba budynie, mąkę ziemniaczaną i dodać żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Gotować na małym ogniu, aż masło się roztopi i połączy z budyniem. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
- Krem budyniowy wyłożyć na biszkopt i wyrównać wierzch. Ułożyć borówki amerykańskie i wylać galaretkę.
- Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Przed podaniem pokroić na porcje i udekorować listkami świeżej mięty i borówkami amerykańskimi.