Borówkowy budyniowiec. Obłędny letni deser z owocami i galaretką

borówkowy budyniowiec
Autor: Shutterstock Budyniowec borówkowy to pyszne domowe ciasto z owocami i galaretką.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Szukając przepisu na letni orzeźwiający deser, warto sprawdzić tę recepturę. Borówkowy budyniowiec to pyszne ciasto. Składa się z biszkoptu, kremu budyniowego oraz galaretki z dodatkiem borówek amerykańskich. Już sam opis brzmi pysznie, dlatego warto zrobić to obłędne ciasto i przekonać się samemu, jak świetnie smakuje. Oto sprawdzony przepis na budyniowec borówkowy.

Jak zrobić borówkowy budyniowec?

Przygotowanie tego ciasta na lato nie jest skomplikowane. Przepis składa się z kilku etapów:

  • 1. etap – upieczenie biszkoptu
  • 2. etap – przygotowanie kremu budyniowego
  • 3. etap – zrobienie galaretki
  • 4. etap – ułożenie ciasta
  • 5. etap – schłodzenie ciasta w lodówce

Kiedy podawać borówkowy budyniowiec?

To pyszne ciasto z owocami i galaretką to świetny pomysł na deser na lato. Doskonale smakuje w gorące dni. Ma przyjemny i orzeźwiający smak, który zachwyci od pierwszego kęsa. Budyniowec to propozycja na deser po rodzinnym obiedzie. Ciasto z galaretką i borówkami prezentuje się wyjątkowo apetycznie i już samym wyglądem zrobi wrażenie na bliskich. Borówkowy budyniowiec można też przygotować na imprezę i podać zamiast tradycyjnego tortu urodzinowego.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

  • krem budyniowy:
  • 1,2 l mleka
  • 100 g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • dodatkowo:
  • 800 ml wrzątku
  • 300 g borówek amerykańskich
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej lub o smaku owoców leśnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Cały czas mieszając, stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewać olej. Wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Do rondelka wlać połowę mleka, wsypać cukier i zagotować. Do drugiej połowy mleka wsypać oba budynie, mąkę ziemniaczaną i dodać żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Gotować na małym ogniu, aż masło się roztopi i połączy z budyniem. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  • Krem budyniowy wyłożyć na biszkopt i wyrównać wierzch. Ułożyć borówki amerykańskie i wylać galaretkę.
  • Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i udekorować listkami świeżej mięty i borówkami amerykańskimi.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szulc-Górska
więcej