Krem budyniowy do tortu: przepis na krem z masłem

Krem budyniowy do tortu: przepis na krem z masłem
Autor: thinkstockphotos.com Krem budyniowy doskonale nadaje się do przekładania domowych tortów.
łatwy
30 min
4

Krem budyniowy jest idealny do przekładania domowych tortów, ciast, do nadziewania rurek i ptysiów. Krem budyniowy jest aksamitny, puszysty, nie za słodki ani mdły. Krem jest łatwy w przygotowaniu, należy jedynie przestrzegać kolejności czynności, a sukces gwarantowany.

Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów

Aby krem się nie zwarzył należy przestrzegać temperatury łączonych produktów. Budyń musi być wystudzony, ciepły rozpuści masło, a masa się nie ubije. Natomiast masło nie może być za zimne, bo krem się nie ubije i będą pływały w budyniu kawałki masła. 

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1-2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej szklanki wsyp budyń i mąkę, wymieszaj. Wlej mleko i dokładnie rozpuść mieszankę. Resztę mleka wlej do rondla i podgrzej. Gdy prawie będzie się już gotować, wlej mieszankę ze szklanki i dokładnie wymieszaj. Mieszaj cały czas, aż całość mocno zgęstnieje i pojawią się bąbelki. Odstaw budyń do całkowitego ostygnięcia.
  • Masło wyjmij z lodówki, pokrój nożem na mniejsze kawałki i wrzuć do miski, w której będzie przygotowywany krem. Odstaw na 1 godzinę, aż zmięknie. Po tym czasie zacznij ucierać masło. Powinno zrobić się puszyste, miękkie i jasne. W trakcie ubijania, należy wyłączać robota i silikonową łopatką zbierać masę ze wszystkich ścianek i znów ubijać.
  • W trakcie ubijania masy maślanej, dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gdy masa będzie już prawie gotowa dodaj cukier puder i spróbuj, czy nie jest za mało słodka. Do takiej masy możesz dodać kakao, dowolny aromat, barwnik czy orzechy lub wiórki kokosowe.
  • Tak przygotowaną masą przekładaj ciasto, po czym wstaw je do lodówki, aby masa lekko stężała.