Krem budyniowy do tortu: przepis na krem z masłem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Krem budyniowy jest idealny do przekładania domowych tortów, ciast, do nadziewania rurek i ptysiów. Krem budyniowy jest aksamitny, puszysty, nie za słodki ani mdły. Krem jest łatwy w przygotowaniu, należy jedynie przestrzegać kolejności czynności, a sukces gwarantowany.
Aby krem się nie zwarzył należy przestrzegać temperatury łączonych produktów. Budyń musi być wystudzony, ciepły rozpuści masło, a masa się nie ubije. Natomiast masło nie może być za zimne, bo krem się nie ubije i będą pływały w budyniu kawałki masła.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka 3,2%
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 150 g masła
- 1-2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej szklanki wsyp budyń i mąkę, wymieszaj. Wlej mleko i dokładnie rozpuść mieszankę. Resztę mleka wlej do rondla i podgrzej. Gdy prawie będzie się już gotować, wlej mieszankę ze szklanki i dokładnie wymieszaj. Mieszaj cały czas, aż całość mocno zgęstnieje i pojawią się bąbelki. Odstaw budyń do całkowitego ostygnięcia.
- Masło wyjmij z lodówki, pokrój nożem na mniejsze kawałki i wrzuć do miski, w której będzie przygotowywany krem. Odstaw na 1 godzinę, aż zmięknie. Po tym czasie zacznij ucierać masło. Powinno zrobić się puszyste, miękkie i jasne. W trakcie ubijania, należy wyłączać robota i silikonową łopatką zbierać masę ze wszystkich ścianek i znów ubijać.
- W trakcie ubijania masy maślanej, dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gdy masa będzie już prawie gotowa dodaj cukier puder i spróbuj, czy nie jest za mało słodka. Do takiej masy możesz dodać kakao, dowolny aromat, barwnik czy orzechy lub wiórki kokosowe.
- Tak przygotowaną masą przekładaj ciasto, po czym wstaw je do lodówki, aby masa lekko stężała.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?