Z maślanki i moreli robię pyszne domowe ciasto. Smakuje tak dobrze, że znika w tempie ekspresowym

Dieta wegetariańska
Nie ma to jak pyszne domowe ciasto. Latem najlepiej smakują słodkie wypieki z sezonowymi owocami, dlatego w tym roku warto sprawdzić ten prosty przepis. Ciasto z morelami na maślance zachwyca pod każdym względem. Jest puszyste, pyszne i nietrudne. Poznajcie przepis na wyborne ciasto z dodatkiem moreli na maślance.
Ciasto z morelami na maślance – z czego zrobić?
Pyszne domowe ciasto, na które przepis znajdziecie poniżej, robi się z podstawowych składników. Lista niezbędnych produktów nie jest długa. Można je kupić i w mniejszych, i w większych sklepach spożywczych. Często wykorzystuje się je podczas pieczenia domowych słodkości i nie tylko.
Pysznym dodatkiem do ciasta są świeże morele. Pochodzą z Chin, gdzie były uprawiane już ponad 4000 lat temu. Morele są blisko spokrewnione z brzoskwiniami, śliwkami, wiśniami i migdałami. Te sezonowe owoce są bogate w witaminy A i C oraz potas i błonnik. Zawierają przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Właśnie teraz, kiedy jest szczyt sezonu, te morele smakują najlepiej. Można jeść świeże lub suszone morele czy wykorzystać jako składnik pysznego domowego ciasta na maślance.
Co jest więc potrzebne, aby przygotować to wyśmienite i niesamowicie puszyste ciasto z sezonowymi owocami? Na liście składników znalazły się takie artykuły spożywcze jak:
- mąka pszenna
- świeże morele
- olej
- maślanka
- cukier i cukier z wanilią
- jajka
- proszek do pieczenia
Jak zrobić ciasto z morelami na maślance?
Przepis na to znakomite ciasto na maślance z dodatkiem słodkich moreli nie jest trudny i nie wymaga długich godzin w kuchni. Aby się udało już za pierwszym razem, należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie. Oprócz blachy, papieru do pieczenia i łopatki, przyda się także mikser, który połączy wszystkie składniki w jednolite ciasto.
Jak więc zrobić domowe ciasto z morelami na maślane, które uwodzi aromatem i smakiem? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne.
- 1. krok – ubicie białek z cukrami na gęstą i błyszczącą pianę
- 2. krok – zmiksowanie piany z żółtkami i olejem
- 3. krok – wymieszanie masy z mąką i maślanką
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie połówek moreli
- 5. krok – upieczenie ciasta z morelami na maślance w piekarniku
Jak podawać ciasto z morelami na maślance?
Domowe ciasto na maślance z dodatkiem moreli jest niezwykłe. Smakuje wyśmienicie, ma piękny słodki aromat owoców i zachwyca puszystością. To idealny wypiek na lato, kiedy świeżych moreli jest pod dostatkiem. Sprawdzi się zawsze i smakuje każdemu. Można podawać je na różne okazje jak urodziny czy imieniny. Pyszne ciasto z morelami na maślance to doskonały deser po rodzinnym obiedzie.
SKŁADNIKI
- 300 g moreli
- 250 ml maślanki
- 250 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 125 ml oleju
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypywać cukier i cukier z wanilią. Ubijać, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
- Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia.
- Delikatnie wlać olej i miksować do połączenia.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż składniki się połączą.
- Wlać maślankę i wymieszać, aż powstanie gładkie i gęste ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć pokrojone na połówki i pozbawione pestek morele.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.