Maślanka - właściwości, kalorie i zastosowania. Jak zrobić maślankę?
Maślanka to produkt uboczny powstający w czasie produkcji masła z mleka krowiego. Jest smaczna, pożywna i świetnie gasi pragnienie. Właściwości maślanki docenią zwłaszcza osoby zmagające się z nadkwaśnością, nadwagą i... kacem.

Spis treści
- Jak powstaje maślanka?
- Maślanka - właściwości
- Maślanka - kalorie
- Maślanka na kaca i na zgagę
- Jak zrobić maślankę?
- Zastosowanie maślanki w kuchni
- Przepisy na dania z maślanką
Jak powstaje maślanka?
Maślanka to płynna substancja, która powstaje na skutek procesu zmaślania śmietany. Cząsteczki tłuszczu zostają zamienione w masło, a pozostała biaława i mętna "woda" to właśnie maślanka. Taką maślankę można jednak uzyskać właściwie tylko wtedy, gdy sami ją przygotujemy. Na skalę przemysłową maślankę produkuje się z zakwaszonego mleka odtłuszczonego. Aby uzyskać gładką, gęsta konsystencję często dodaje się do niej również mleko w proszku.
Maślanka - właściwości
Maślanka znakomicie odkwasza organizm, dzięki zawartości kwasu mlekowego reguluje procesy trawienne i wspomaga rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych. Jest lepszym probiotykiem niż większość suplementów sprzedawanych na rynku. Ponadto jest dobrym źródłem wapnia i witamin z grupy B. Z kolei zawarta w maślance lecytyna wspomaga procesy myślowe i koncentrację. Warto tu wspomnieć jeszcze o laktozie, która maślanka zawiera. Czy mogą ją pić osoby z nietolerancją laktozy? Okazuje się, że zazwyczaj tak, gdyż częściowo jest ona rozkładana przez bakterie fermentacji mlekowej.
Maślanka - kalorie
Maślanka jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też niewiele tłuszczu. osoby na diecie odchudzającej mogą wykorzystać ją jako bazę do pysznych niskokalorycznych koktajli. Nie trzeba się jej obawiać.
Koktajl z pomidorów i maślanki: przepis na antyoksydacyjny napój
Smoothie z awokado i banana
Koktajl oczyszczający z otrębami i truskawkami
Maślanka na kaca i na zgagę
Maślanka jest popularnym "lekiem" na kaca. Nie jest to jednak, żadne cudowne działanie. Maślanka przyspiesza procesy trawienne, dzięki czemu organizm jest w stanie szybciej pozbyć się pozbyć się pozostałości alkoholu. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego działa alkalizująco na organizm i łagodzi zgagę.
Jak zrobić maślankę?
Domowa maślankę można zrobić w sposób tradycyjny ubijając śmietanę. Najlepsza będzie prawdziwa, wiejska śmietana. Należy ją wlać do sporej miski i ubijać mikserem do momentu uzyskania sztywnej śmietany jak do ciasta. Wtedy należy nieco posolić i dalej ubijać na najwyższych obrotach, aż śmietana się zważy. Nie przerywamy ubijania do momentu aż maślanka oddzieli się od masła. Maślankę należy odlać, a masło odcisnąć z nadmiaru płynu. Maślanka już gotowa, natomiast masło trzeba jeszcze chwilę wyrabiać rękami w misce z lodowatą wodą, aby wypłukać resztki płynu.
Drugi sposób na maślankę jest znacznie prostszy, aczkolwiek nie uzyskamy w ten sposób tradycyjnej maślanki, ale coś pomiędzy maślanką a kefirem. Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 40 stopni. Dodajemy do niego 2 łyżki maślanki lub sok z cytryny albo ocet. Przelewamy do termosu, szczelnie zakręcamy i zostawiamy na ok 12 h (na przykład na noc). Rano maślanka jest gotowa :).
Zastosowanie maślanki w kuchni
Sposobów na zastosowanie maślanki w czasie kuchennych szaleństw jest naprawdę wiele. Na bazie maślanki można przygotowywać pyszne, świeże koktajle z dowolnych owoców i warzyw. Wystarczy zmiksować je razem. Na maślance przygotujemy też chłodniki, albo zamarynujemy w niej mięso. Maślanka to także dobra podstawa do ciasta na gofry czy placki.