Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem

Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem

Latem warto zadbać nie tylko o zdrową dietę, ale także o złagodzenie skutków upałów. Dlatego chłodniki są idealnymi daniami na gorące dni. Są pełne lekkostrawnego białka oraz probiotyków, pochodzących z mlecznych produktów fermentowanych, a także roślinnego błonnika, witamin i mikroelementów. Zdrowy jest każdy chłodnik. Zobacz, jak szybko przygotować litewski chłodnik z botwinki.

Sprawdź przepis na chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem.

Autor: com, Shutterstock
Rozwiń
Nie kefir, nie jogurt. Puszyste i delikatne placki robię tylko z tym składnikiem

Nie kefir, nie jogurt. Puszyste i delikatne placki robię tylko z tym składnikiem

Co można zrobić na maślance? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest skorzystanie z tego prostego przepisu. Placki na maślance smakują obłędnie. Są delikatne i niesamowicie puszyste, a także łatwe i szybkie do przygotowania.

Sprawdź przepis na placki na maślance.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Do domowego ciasta z owocami dodaję ten składnik. Ten przepis jest łatwy, a wypiek zawsze wychodzi

Do domowego ciasta z owocami dodaję ten składnik. Ten przepis jest łatwy, a wypiek zawsze wychodzi

Domowe ciasto z dodatkiem owoców to idealny deser, który smakuje zawsze i każdemu. Chociaż przepisów na taki słodki wypiek nie brakuje, warto sprawdzić tę recepturę. Wyborne ciasto na maślance z owocami jest nie tylko pyszne, ale bardzo łatwe.

Sprawdź przepis na ciasto na maślance z owocami.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Soczysty kurczak w maślance: przepis na pieczonego kurczaka

Soczysty kurczak w maślance: przepis na pieczonego kurczaka

Kurczak marynowany w maślance to przepis rodem z amerykańskiego południa. Marynowanie mięsa w maślance przyspiesza kruszenie mięsa i jego pieczenie oraz nadaje mu soczystość. Zawarty w maślance kwas mlekowy zmiękcza mięso, dzięki czemu szybciej się piecze, ale nadal pozostaje soczyste, miękkie i delikatne. Maślanka zawiera także cukry mleczne, które przenikają do skórki. Dzięki temu po upieczeniu skórka kurczaka marynowanego w maślance jest krucha i rumiana. W ten sposób można marynować całego kurczaka lub jego części: piersi, nóżki, udka lub pałki. Przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w maślance warto wypróbować już dziś.

Sprawdź przepis na kurczaka w maślance.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Do placków z dyni i jabłek dodaję ten produkt. Są pyszne, zdrowe i puszyste

Do placków z dyni i jabłek dodaję ten produkt. Są pyszne, zdrowe i puszyste

Placki z dyni i jabłek na maślance to hit tegorocznej jesieni. Są pyszne, zdrowe i puszyste. Świetnie smakują na śniadanie i sprawdzają się na deser. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Nie wymagają też długich godzin przy kuchennym blacie.

Sprawdź przepis na placki z dyni i jabłek na maślance.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Sałatka z młodych warzyw kiszonych w maślance

Sałatka z młodych warzyw kiszonych w maślance

Właściwie niemal każde młode warzywo można ukisić w maślance: buraczki, rzodkiewki, cukinię, ogórka, młodą cebulkę. A jeśli pomieszasz je razem i zalejesz maślanką, to po kilku dniach będziesz mieć pyszną, zdrową fermentowaną sałtkę, znakomita do obiadu lub jako samodzielna przekąska albo pyszny chłodnik.

Sprawdź przepis na sałatkę z młodych warzyw kiszonych w maślance.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Gofry robię bez mleka. Dodaję inny składnik, dzięki któremu smakują najlepiej na świecie

Gofry robię bez mleka. Dodaję inny składnik, dzięki któremu smakują najlepiej na świecie

Gofry to słodki przysmak, za którym przepadają wszyscy, ale mało kto wie, jak zrobić je w domu. Z tym sprawdzonym przepisem w mig zrobicie obłędne domowe gofry. W tej wersji do ciasta nie dodaje się mleka. Ten składnik został zastąpiony innym przetworem z mleka, czyli maślanką.

Sprawdź przepis na gofry na maślance.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sos ranczerski. Dodatek, który odmieni wiele tradycyjnych dań

Sos ranczerski. Dodatek, który odmieni wiele tradycyjnych dań

Pochodzący ze Stanów Zjednoczonych sos ranczerski to pyszny, prosty i delikatny dressing, który ma niesamowity ziołowy aromat. Doskonale łączy się z potrawami mięsnymi i z grilla, chrupiącymi sałatkami i warzywnymi przekąskami.

Sprawdź przepis na sos ranczerski.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Do ciasta chlebowego dodaję ten składnik. Domowy bochenek zachwyca chrupiącą skórką i miękkim środkiem

Do ciasta chlebowego dodaję ten składnik. Domowy bochenek zachwyca chrupiącą skórką i miękkim środkiem

Czy można zrobić chleb na maślance? Oczywiście, że można. Ten niedrogi składnik sprawia, że domowe pieczywo jest miękkie, delikatne i dłużej zachowuje świeżość. Upieczenie takiego bochenka nie jest skomplikowane, a efekt końcowy po prostu zachwyca. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pyszny domowy chleb z garnka na maślance.

Sprawdź przepis na chleb z garnka na maślance.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Delikatna karkówka moczona w maślance

Delikatna karkówka moczona w maślance

Dzięki zamarynowaniu mięsa w maślance nabiera ono niezwykłej delikatności i miękkości. Takie kotlety z karkówki można upiec na grillu lub na grillowej patelni. Zawsze wychodzą pyszne i soczyste.

Sprawdź przepis na delikatną karkówkę moczoną w maślance.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem
placki na maślance
ciasto na maślance z mrożonymi owocami
Soczysty kurczak w maślance: przepis na pieczonego kurczaka
placki z dyni i jabłek na maślance
Sałatka z młodych warzyw kiszonych w maślance
gofry na maślance
sos ranczerski
chleb z garnka na maślance
Karkówka moczona w maślance
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email