
10 przepisów z maślanką w roli głównej
Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem
Latem warto zadbać nie tylko o zdrową dietę, ale także o złagodzenie skutków upałów. Dlatego chłodniki są idealnymi daniami na gorące dni. Są pełne lekkostrawnego białka oraz probiotyków, pochodzących z mlecznych produktów fermentowanych, a także roślinnego błonnika, witamin i mikroelementów. Zdrowy jest każdy chłodnik. Zobacz, jak szybko przygotować litewski chłodnik z botwinki.
Sprawdź przepis na chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem.

Nie kefir, nie jogurt. Puszyste i delikatne placki robię tylko z tym składnikiem
Co można zrobić na maślance? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest skorzystanie z tego prostego przepisu. Placki na maślance smakują obłędnie. Są delikatne i niesamowicie puszyste, a także łatwe i szybkie do przygotowania.
Sprawdź przepis na placki na maślance.

Do domowego ciasta z owocami dodaję ten składnik. Ten przepis jest łatwy, a wypiek zawsze wychodzi
Domowe ciasto z dodatkiem owoców to idealny deser, który smakuje zawsze i każdemu. Chociaż przepisów na taki słodki wypiek nie brakuje, warto sprawdzić tę recepturę. Wyborne ciasto na maślance z owocami jest nie tylko pyszne, ale bardzo łatwe.

Soczysty kurczak w maślance: przepis na pieczonego kurczaka
Kurczak marynowany w maślance to przepis rodem z amerykańskiego południa. Marynowanie mięsa w maślance przyspiesza kruszenie mięsa i jego pieczenie oraz nadaje mu soczystość. Zawarty w maślance kwas mlekowy zmiękcza mięso, dzięki czemu szybciej się piecze, ale nadal pozostaje soczyste, miękkie i delikatne. Maślanka zawiera także cukry mleczne, które przenikają do skórki. Dzięki temu po upieczeniu skórka kurczaka marynowanego w maślance jest krucha i rumiana. W ten sposób można marynować całego kurczaka lub jego części: piersi, nóżki, udka lub pałki. Przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w maślance warto wypróbować już dziś.
Sprawdź przepis na kurczaka w maślance.

Do placków z dyni i jabłek dodaję ten produkt. Są pyszne, zdrowe i puszyste
Placki z dyni i jabłek na maślance to hit tegorocznej jesieni. Są pyszne, zdrowe i puszyste. Świetnie smakują na śniadanie i sprawdzają się na deser. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Nie wymagają też długich godzin przy kuchennym blacie.

Sałatka z młodych warzyw kiszonych w maślance
Właściwie niemal każde młode warzywo można ukisić w maślance: buraczki, rzodkiewki, cukinię, ogórka, młodą cebulkę. A jeśli pomieszasz je razem i zalejesz maślanką, to po kilku dniach będziesz mieć pyszną, zdrową fermentowaną sałtkę, znakomita do obiadu lub jako samodzielna przekąska albo pyszny chłodnik.
Sprawdź przepis na sałatkę z młodych warzyw kiszonych w maślance.

Gofry robię bez mleka. Dodaję inny składnik, dzięki któremu smakują najlepiej na świecie
Gofry to słodki przysmak, za którym przepadają wszyscy, ale mało kto wie, jak zrobić je w domu. Z tym sprawdzonym przepisem w mig zrobicie obłędne domowe gofry. W tej wersji do ciasta nie dodaje się mleka. Ten składnik został zastąpiony innym przetworem z mleka, czyli maślanką.
Sprawdź przepis na gofry na maślance.

Sos ranczerski. Dodatek, który odmieni wiele tradycyjnych dań
Pochodzący ze Stanów Zjednoczonych sos ranczerski to pyszny, prosty i delikatny dressing, który ma niesamowity ziołowy aromat. Doskonale łączy się z potrawami mięsnymi i z grilla, chrupiącymi sałatkami i warzywnymi przekąskami.
Sprawdź przepis na sos ranczerski.

Do ciasta chlebowego dodaję ten składnik. Domowy bochenek zachwyca chrupiącą skórką i miękkim środkiem
Czy można zrobić chleb na maślance? Oczywiście, że można. Ten niedrogi składnik sprawia, że domowe pieczywo jest miękkie, delikatne i dłużej zachowuje świeżość. Upieczenie takiego bochenka nie jest skomplikowane, a efekt końcowy po prostu zachwyca. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pyszny domowy chleb z garnka na maślance.

Delikatna karkówka moczona w maślance
Dzięki zamarynowaniu mięsa w maślance nabiera ono niezwykłej delikatności i miękkości. Takie kotlety z karkówki można upiec na grillu lub na grillowej patelni. Zawsze wychodzą pyszne i soczyste.