Gofry robię bez mleka. Dodaję inny składnik, dzięki któremu smakują najlepiej na świecie
Gofry to słodki przysmak, za którym przepadają wszyscy, ale mało kto wie, jak zrobić je w domu. Z tym sprawdzonym przepisem w mig zrobicie obłędne domowe gofry. W tej wersji do ciasta nie dodaje się mleka. Ten składnik został zastąpiony innym przetworem z mleka, czyli maślanką. Poznajcie prosty i szybki przepis na znakomite gofry na maślance.
i
Dieta wegetariańska
Czy do gofrów można dać maślankę?
Według klasycznych przepisów do ciasta na gofry dodaje się mleko. Składnik ten można jednak zastąpić maślanką. Dzięki niej gofry zawsze się udają i smakują rewelacyjnie. Są idealne i przyjemnie chrupią w trakcie jedzenia, a w środku pozostają miękkie. To doskonały pomysł na śniadanie, deser lub słodką przekąskę między posiłkami. Wystarczy, że tylko raz spróbujecie gofrów na maślance, a więcej nie zrobicie tych z mlekiem.
Z czego zrobić gofry na maślance?
Gofry na maślance to słodki przysmak, który zachwyci każdego. Do ich przygotowania potrzebne są produkty, które można kupić w prawie każdym sklepie. Są do kupienia przez cały rok. Często wykorzystuje się je do innych potraw. Być może macie je wszystkie w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne.
Lista składników, które niezbędne są do przygotowania domowych gofrów, nie jest długa. Jakie produkty się na niej znalazły?
- mąka pszenna
- maślanka
- masło
- cukier puder
- jajka
- proszek do pieczenia i soda oczyszczona
- sól
Jak zrobić gofry na maślance?
Przepis na domowe gofry przygotowane na bazie maślanki jest łatwy i szybki. Warto pamiętać, że wszystkie składniki, które przechowuje się w lodówce, powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je wcześniej wyjąć i odstawić, aby się ogrzały.
Jak więc usmażyć domowe gofry na maślance? Z tym przepisem zawsze się udają i smakują tak dobrze, że znikają w tempie ekspresowym.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – zmiksowanie maślanki ze składnikami mokrymi i cukrem pudrem
- 3. krok – zmiksowanie składników suchych z mokrymi
- 4. krok – upieczenie gofrów na maślance w gofrownicy
SKŁADNIKI
- 500 ml maślanki
- 300 g mąki pszennej
- 70 g roztopionego masła
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wymieszać.
- Maślankę przelać do drugiej miski. Wbić jajka i wsypać cukier. Zmiksować do połączenia składników.
- Do suchych składników przelać mokre i miksować, aż powstanie jednolite ciasto. Pod koniec miksowania dodać roztopione masło. Odstawić na kilka minut.
- Rozgrzać gofrownicę. Formę lekko posmarować masłem. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć około 4 minut, aż gofry nabiorą złotego koloru.
- Podawać z dżemem, miodem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub naturalnym jogurtem.