Gofry robię bez mleka. Dodaję inny składnik, dzięki któremu smakują najlepiej na świecie

gofry na maślance
Autor: Shutterstock Zamiast mleka, wybierz inny produkt. Te gofry smakują lepiej niż nad morzem.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Gofry to słodki przysmak, za którym przepadają wszyscy, ale mało kto wie, jak zrobić je w domu. Z tym sprawdzonym przepisem w mig zrobicie obłędne domowe gofry. W tej wersji do ciasta nie dodaje się mleka. Ten składnik został zastąpiony innym przetworem z mleka, czyli maślanką. Poznajcie prosty i szybki przepis na znakomite gofry na maślance.

Czy do gofrów można dać maślankę?

Według klasycznych przepisów do ciasta na gofry dodaje się mleko. Składnik ten można jednak zastąpić maślanką. Dzięki niej gofry zawsze się udają i smakują rewelacyjnie. Są idealne i przyjemnie chrupią w trakcie jedzenia, a w środku pozostają miękkie. To doskonały pomysł na śniadanie, deser lub słodką przekąskę między posiłkami. Wystarczy, że tylko raz spróbujecie gofrów na maślance, a więcej nie zrobicie tych z mlekiem.

Z czego zrobić gofry na maślance?

Gofry na maślance to słodki przysmak, który zachwyci każdego. Do ich przygotowania potrzebne są produkty, które można kupić w prawie każdym sklepie. Są do kupienia przez cały rok. Często wykorzystuje się je do innych potraw. Być może macie je wszystkie w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne.

Lista składników, które niezbędne są do przygotowania domowych gofrów, nie jest długa. Jakie produkty się na niej znalazły?

Jak zrobić gofry na maślance?

Przepis na domowe gofry przygotowane na bazie maślanki jest łatwy i szybki. Warto pamiętać, że wszystkie składniki, które przechowuje się w lodówce, powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je wcześniej wyjąć i odstawić, aby się ogrzały.

Jak więc usmażyć domowe gofry na maślance? Z tym przepisem zawsze się udają i smakują tak dobrze, że znikają w tempie ekspresowym.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – zmiksowanie maślanki ze składnikami mokrymi i cukrem pudrem
  • 3. krok – zmiksowanie składników suchych z mokrymi
  • 4. krok – upieczenie gofrów na maślance w gofrownicy

SKŁADNIKI

  • 500 ml maślanki
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Maślankę przelać do drugiej miski. Wbić jajka i wsypać cukier. Zmiksować do połączenia składników.
  • Do suchych składników przelać mokre i miksować, aż powstanie jednolite ciasto. Pod koniec miksowania dodać roztopione masło. Odstawić na kilka minut.
  • Rozgrzać gofrownicę. Formę lekko posmarować masłem. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć około 4 minut, aż gofry nabiorą złotego koloru.
  • Podawać z dżemem, miodem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub naturalnym jogurtem.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej